Arheoloogide põnev maailm Tartu ülikooli muuseumis

28. apr. 2017 Kerttu Palginõmm näituse kuraator - Kommenteeri artiklit

Burgundia pross 15. sajandist. Kuulub Tallinna linnamuuseumi kogusse.

Tartu ülikooli muuseumis saab avastada arheoloogide põnevat maailma ja uudistada esmakordselt eksponeeritud leide.

Äsjaavatud näitus „Toomkiriku hiilgus” toob kokku nii eliidi kui ka madalamast kihist inimeste mured ja rõõmud. Näiteks on üks teema tänapäevalgi paljusid puudutav hammaste seisukord. Keskajal söödi Tartu all-linnas palju teravilja, mistõttu kahjustusid hambad. Ülalinnas söödi liha, joodi veini ja õlut. Seetõttu olid hambad heas seisukorras. Samas kimbutasid jõukaid mehi muud haigused, nagu podagra.

Kuna võimsad mehed seisid silmitsi sõdadega, tuli neil ennast treenida, palju ratsutada ning osaleda vajadusel ka võitluses. Kõik see tõi kaasa vigastusi. Näitusel on väljas maharaiutud peaga mees, kes hoolimata hukkamisest sängitati toomkirikusse. See annab tunnistust tema kõrgest staatusest.

Lisaks inimeste säilmetele annavad meile informatsiooni ka muud leiud, mis on seotud toomkirikuga. Nende hulgas näiteks hinnalised kuldkangad ja kallihinnaline keskaegne pross, mida on näidatud haruharva ja mitte kunagi varem Tartu linnas.

Tõenäoliselt kandsid jõukamad inimesed just kuldpaeltega kaunistatud rõivaid ning ka all-linna inimesed soovisid oma riietusega silma paista, kandes villaseid triibulisi edevaid riideid.

Toomkiriku näitusel on esindatud ka talupoegade ehted, mitmesugused lihtsad sõled. Ajal, mil kirik jäi Liivimaa sõja mõjul varemetesse, väärtustas lihtrahvas seda endiselt pühapaigana. Kirikule oli antud tõusta tuhast, kui 19. sajandil naasis Tartusse ülikool.

Näitusega kaasneb keskaja arheoloogiale pühendatud haridusprogramm „Peata mees ehk Keskaeg arheoloogi pilgu läbi”. Vaata täpsemalt muuseum.ut.ee. Olete oodatud!

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!