Eesti õpetajakoolitus areneb õiges suunas

21. apr. 2017 Raivo Juurak toimetaja - Kommenteeri artiklit

Rahvusvahelise hindamiskomisjoni esimehe professor Milan Poli sõnul tuleks Tallinna ja Tartu ülikoolil teha ühiseid jõupingutusi õpetajaameti ja õpetajakoolituse maine tõstmiseks. Foto: Raivo Juurak

 

12. aprillil tutvustati HTM-i Tallinna esinduses õpetajakoolituse ja kasvatusteaduse õppekavade rahvusvahelise kvaliteedihindamise tulemusi.

Rahvusvaheline hindamiskomisjon leidis, et Tallinna ja Tartu ülikooli õpetajakoolituse ja kasvatusteaduse õppekavad on tugevad ning õppetöö korraldatud paindlikult. Õppekavad vastavad Eesti ühiskonna vajadustele, neil on tugev kontseptuaalne alus ja selged eesmärgid, milles on arvestatud nii tänapäevaseid rahvusvahelisi arengusuundi kui ka haridussüsteemi hetkevajadusi. Eksperdid kiitsid õpetajakoolituse ja kasvatusteaduste õppekavade puhul ka tänapäevaste õppemeetodite kasutamist ja väga head praktikakorraldust. Positiivse poole pealt toodi välja ka sisukas koostöö õpetajate, õpetajate ühenduste, koolide ja teiste tööandjatega nii õppekavade arendamisel kui ka õppetöö läbiviimisel.

Kitsaskohtadena tõi rahvusvaheline hindamiskomisjon välja üliõpilaste väikese arvu õppekavadel, suure väljalanguse ja madala rahvusvahelise mobiilsuse. Toonitati, et mõlemal ülikoolil tuleb parandada rahvusvahelise koostöö võimalusi, keskendudes rahvusvahelistumisele ka kodus: pakkuda õppeaineid inglise keeles, aktiivselt edendada üliõpilaste ja õppejõudude mõlemasuunalist välismobiilsust ning teha koostööd kolleegidega välismaalt. Näiteks TLÜ-s ei ole ükski magistrikavade üliõpilane õpirände võimalusi kasutanud. Märgiti, et õppejõud peaksid arendama ingliskeelset õpet ja haridust mitmekultuurilises kontekstis ning edendama oma IT-oskusi.

Teise suurema kitsaskohana toodi välja teadustöö vähene osakaal õppejõudude koormuses, mille tõttu kannatab õpetajakoolituses kohati ka üliõpilastööde juhendamine. Auditoorse töö suur koormus ei võimalda paljudel õppejõududel anda üliõpilastele piisavalt individuaalset tagasisidet. Rahvusvahelise hindamiskomisjoni esimehe professor Milan Poli sõnul tuleks Tallinna ja Tartu ülikoolil teha ühiseid jõupingutusi õpetajaameti ja õpetajakoolituse maine tõstmiseks.

Rahvusvahelistest ekspertidest koosneva komisjoni aruande ja hindamisotsustega on võimalik lähemalt tutvuda Eesti kõrg- ja kutsehariduse kvaliteediagentuuri kodulehel http://ekka.archimedes.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!