EMTA rektorikandidaat Ivari Ilja: Eesti muusika- ja teatriakadeemia peab aitama kujundada kultuuri- ja hariduspoliitikat

8. apr. 2017 EMTA - Kommenteeri artiklit

Eile kinnitas oma kandidatuuri Eesti muusika- ja teatriakadeemia (EMTA) rektori kohale professor Ivari Ilja, kelle missioon on kaasata EMTA-t lähema viie aasta jooksul rohkem Eesti kultuuri- ja hariduspoliitika kujundamisse ning juhtida akadeemia õppe-, teadus- ja arendustööd rahvusvahelisel tasemel, et vormida EMTA-st maailmas tuntud ja nõutud ülikool.

„Arvestades EMTA ligi saja-aastast ajalugu, siia koondunud kõrget professionaalset muusikapedagoogilise, muusika- ja teatrialaste teadmise taset ning kontsentreeritust, peaks EMTA mõju ühiskonnas olema senisest märkimisväärselt laiem,” märkis professor Ivari Ilja oma valimisplatvormis. „Minu missioon oleks kaasata EMTA-t rohkem Eesti kultuuri- ja hariduspoliitika kujundamisse ning tõsta akadeemia mõjukust muusika- ja teatrivaldkonna arengus.”

Ivari Ilja on vastu kõrgkoolide juhtimise võimalikule politiseerimisele, soovib kaitsta akadeemilist vabadust ja kaasata ülikooliperet rohkem otsustussprotsessi, mis on läbipaistev ja demokraatlik.

„Tulevikku vaadates peame suutma pakkuda kõikidele, nii omadele kui ka väljast tulnud õpilastele ja õppejõududele mitmekülgset, kõrgel tasemel ja konkurentsivõimelist haridust ning õpikeskkonda. EMTA on juba üks enim rahvusvahelistunud ülikoole Eestis – järjest suurem hulk noori välismaalt valib kõrghariduse omandamise kohaks just meie akadeemia,” märkis Ilja.

Kuigi spetsialiseerumine prioriteetsetele erialadele on ülikoolides trendiks, ei oleks selline suundumus EMTA-s Ilja hinnangul põhjendatud. „Võttes arvesse EMTA missiooni ja positsiooni Eesti haridussüsteemis, paneks selline suundumus arengufookusest kaugemale jäävad erialad känguma, kuid saavutatud võimekusel neid kõrgel tasemel õpetada on lisaks hariduslikule ka oluline kultuuriväärtus,” rääkis Ivari Ilja. „Rektorina seisaksin selle eest, et EMTA-s valitseks tasakaal eri erialade, voolude, koolkondade ja žanrite vahel.”

Akadeemia õppekavades tuleks senisest julgemalt rakendada uut meediat ja uusi õpimeetodeid, samuti integreerida neisse enam ettevõtlusõpet ning tulevase erialaga seotud kommunikatiivseid võimeid arendavaid õppeaineid, samuti praktikaid. „Selleks on oluline arendada tihedamat koostööd ka tulevaste tööandjatega. Ühtlasi tahan käivitada motivatsioonisüsteemi, kus üliõpilaste õppekavaväline loominguline tegevus leiaks akadeemia suuremat toetust,” ta.

Akadeemia konkurentsivõime tagamiseks tuleks Ilja hinnangul üle vaadata palgasüsteem, tagamaks eelkõige noorte õppejõudude tugevam seos akadeemiaga, samuti teadusliku ja akadeemilise karjääri edukuse adekvaatsem kajastumine palganumbris. Senisest enam tuleb soodustada õppejõudude enesetäiendamist, teaduslikku ja loomingulise tegevust, mistõttu saaks EMTA uue saali kontserdikalendris olema kindel ja oluline koht EMTA õppejõududel.

Juba lähiajal seisab EMTA-l ees mitu olulist väljakutset Tallinnas seni puuduva ca 500-kohalise saali ja black box’i valmimine ning EMTA 100. sünnipäeva tähistamine.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!