Haapsalus toimub juba viiendat korda muinasjutukonverents

5. apr. 2017 Lääne maakonna keskraamatukogu - Kommenteeri artiklit

Lastekaitsepäeval, 1. juunil korraldab Lääne maakonna keskraamatukogu Haapsalu kultuurikeskuses konverentsi „Muinasjutuvägi”.

Muinasjutukonverents toimub Haapsalus tänavu juba viiendat korda. Sedakorda astub konverents ühte jalga laste- ja noortekultuurile pühendatud teema-aastaga ja kannab alapealkirja „Lugudega kasvame suureks”.

Konverentsil astuvad üles kirjanikud Indrek Koff ja Lauri Sommer, muinasjutuvestja Piret Päär ning lasteajakirja Täheke peatoimetaja Ilona Martson. Ettekannetega esinevad sellised tuntud ja tunnustatud laste- ja noortekirjanduse eksperdid nagu  Krista Kumberg ja Ave Mattheus ning muinasjutu-uurija Risto Järv. Soomest tuleb külla Elo Lammi.

Konverentsi ettekannetes vaadatakse last muinasjutus ja jutte, mis praegu laste ümber on. Muinasjuttudes on keskseks tegelaseks sageli laps või noor, kes talle osaks langevate katsumuste kaudu kasvab vaimult ja kosub kehalt. Hästi läheb neil, kes on lahked ja osavõtlikud. Neist vanadest lugudest osa saades kasvab ka kuulaja-lugeja-vaataja.

Kui soovime lastest saada häid kaasteelisi, tuleb neile muinasjutte lugeda. Vanad lood on sillaks põlvkondade vahel. Kui raamatumaailmast on raske leida teost, mida kõik kolm põlvkonda on lugenud, siis muinasjuttude hulgas näeme palju selliseid, mida teavad nii vanavanemad, emad-isad kui ka lapsed.

Lääne maakonna keskraamatukogu korraldavate muinasjutukonverentside algus jääb aastasse 2009. Sellest ajast peale on raamatukogu üle aasta kutsunud Haapsallu kokku muinasjutte väärtustavad inimesed, kes oma teadmisi, mõtteid ja kogemusi teistega jagada soovivad.

onverents on suunatud laste lugemise juhtidele – lapsevanematele, pedagoogidele, raamatukoguhoidjatele, huvijuhtidele ja kõigile teistele huvilistele, kellele laste- ja noortekultuur korda läheb, kes peavad muinaslugusid tähtsaks ja on võtnud nende edasikandmise ja vahendamise oma südameasjaks.

Konverentsist osavõtt on tasuta ja töökeel on eesti keel.

Konverentsile registreerimine algab 2. mail. Programm asub konverentsi kodulehel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!