Kohtumine Parrotiga Tartu ülikooli vanas anatoomikumis

28. apr. 2017 Vanemuine - Kommenteeri artiklit
Louis Höflinger. Tartu vaade, 1860.

Louis Höflinger. Tartu vaade, 1860.

Vanemuise teater koondab oma kevadsuvise hooaja teraviku Tartu südamesse Toomemäele. Koostööd Tartu ülikooli muuseumiga jätkab esietendus värskelt renoveeritud vanas anatoomikumis, lavale astub värvikas ajalooline persoon.

Georg Friedrich Parrot (1767–1852) oli Tartu ülikooli esimene taastamisjärgne rektor. Ta oli valgustusaja nõuetele vastavalt laia huviringiga füüsik, kelle sõprussidemed tsaar Aleksander I-ga aitasid kaasa ülikooli avamisele ja õitsengule. Tema valgustuslik optimism, julgus suurelt mõelda ning soov oma tegudes pürgida inimkonna hüvangu poole mõjuvad inspireerivalt tänapäevani. 2017. aastal on G. F. Parroti 250. sünniaastapäev.

Meelis Friedenthali näidendis kohtume Parrotiga vanas anatoomikumis – uurivale vaimule ideaalses keskkonnas, kus ei puudu ei laip ega elekter.
Georg Friedrich Parrotina tuleb vaataja ette Merle Jääger. Mercale on see teine meheroll pärast legendaarset Hamletit kolmkümmend aastat tagasi.

Lavastus valmib Vanemuise teatri ja Tartu ülikooli muuseumi koostöös ja esietendub 5. mail.

Tartu ülikooli muuseum ootab huvilisi ka enne etendust toimuvale 15-minutisele lühiekskursioonile. 

Rändame ajas tagasi ülikooli taasavamisaegsesse Tartu linna ning uurime, kuidas juhtus, et just siia ehitati Euroopa kõige terviklikum valgustusajastu ülikooliansambel. Osalejad saavad rohkem teada ka vana anatoomikumi ajaloost ning sellest, millist rolli see võluv hoone Eesti kultuuriloos mänginud on.

Ekskursioon on etenduse pileti omanikele tasuta ning ­algab kell 19.30. Huvilistel palutakse koguneda vana anatoomikumi fuajeesse viis minutit enne ekskursiooni algust.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!