Metallinädal viib kokku noored ja tööstusettevõtted

7. apr. 2017 Tartu kutsehariduskeskus - Kommenteeri artiklit

Juba 17.–22. aprillil toimub Tartus metallinädal, mis aitab noortele tutvustada tänapäevast tööstustehnoloogiat ning metalli- ja masinatööstuse tulevikuperspektiive. Metallinädala tegemistest saab osa viis Tartu kooli, laupäeval, 22. aprillil on aga kõik huvilised oodatud metallitööga tutvuma eraldi tehnobussis, mis seisab AHHAA keskuse ees parklas.

Eesti masinatööstuse liidu tegevjuhi Triin Ploompuu sõnul tuleb seista silmitsi faktiga, et valdkond ei ole seni olnud piisavalt atraktiivne noorte jaoks. „Põhjus seisneb selles, et paljud õpilased ei ole kunagi ühtegi tööstusettevõttesse sattunud ja ei oska oma tulevikku masinatööstusega siduda,” sõnas ta ja lisas, et seda lünka metallinädal täidabki.

„Soovime tutvustada masinatööstuse arengut ja tegemisi, et tekitada noortes huvi masinatööstuse vastu,” lausus ta. Masinatööstus on oluline valdkond, mis teeb ca 10% Eesti ekspordimahust. Paljud ettevõtted on kasvamas ja uued tehnoloogiad vajavad nutikaid töötajaid. „Pakume noortele ülevaate tööstusettevõtetest kui ka reaalsest tööelust, karjäärivõimalustest globaalses äris ja palgasüsteemist koos võimalike hüvedega. Meie soov on, et noored teeksid oma tulevikku silmas pidades teadlikke valikuid ja ei unustaks seejuures ka masinatööstust ära,” ütles Ploompuu.

Metallinädalast saavad osa viie Tartu kooli: Raatuse, Variku, Hansa, Kivilinna ja Tamme kooli 7.–9. klassi õpilased. Nädala jooksul on neil võimalik osaleda töötubades, kui koolist kooli sõidab tehnobuss. Lätist pärit tehnobussis saavad õpilased proovida näiteks keevitamist, programmeeritaval pingil töötamist või 3D-printimist.  Lisaks toimuvad töötoad, kus saab meisterdada omale mälupulga, vaadata maailma läbi virtuaalreaalsuse või konstrueerida elektrimasinaid koos Tartu kutsehariduskeskuse noortega.

Eesti masinatööstuse liidu eestvedamisel on õpilastel võimalik käia ka Tartu juhtivates masinatööstusettevõtetes nagu IAC Tartu, Tarmetec ja Hanza Mechanics Tartu. Koole külastavad ja tööstusvaldkonna tulevikuperspektiive tutvustavad aga viie ettevõtte tippjuhid.

Nädalat korraldavad  Eesti masinatööstuse liit ja  Tartu kutsehariduskeskus. Üritust toetab Mentum AS ning rahastab Euroopa sotsiaalfondi programm „Tööturu vajadustele vastava kutse- ja kõrghariduse arendamine (PRÕM)”. Täpsemalt saab lugeda www.khk.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!