Must Kast toob lavale „Kaksismaa/Kaksoismaa”

28. apr. 2017 Must Kast - Kommenteeri artiklit

Lavastaja Anni Mikkelsson. Foto: Tommi Vihko

Juunis toob Must Kast Eesti Rahva Muuseumi Viinaköögis vaatajate ette poeetilise muusikalise suvelavastuse „Kaksismaa/Kaksoismaa”.

Eesti-Soome ühislavastuses astuvad Soome lavastaja Anni Mikkelssoni juhendamisel üles mõlema riigi näitlejad.

Kaksismaa” on poliitiline utoopia, mis uurib, kuidas tekivad rahvused ja millistel alustel moodustatakse riike. Mida sõna „riik” meie põlvkonnale üldse tähendab? Mille poolest eestlased ja soomlased erinevad, mis on meil ühist? Kas meil õnnestub lavastuse prooviprotsessi käigus moodustada Läänemere esperanto – eestisoome keel?

19. sajandi lõpus ja 20. sajandi alguses unistasid mitmed Eesti poliitikud Eesti ja Soome ühinemisest Austria-Ungari keisririigi eeskujul. Kaksismaal oleks olnud ühine riigipea ja sõjavägi, kuid eraldi parlamendid. Ka eesti kunstnikud ja kultuuriinimesed, näiteks poetess Lydia Koidula oma luuletuses „Soome sild”, lootsid riiklikku koostööd Soomega. Idee oli päevakorral veel ka Teise maailmasõja lävel, kuid unistus kadus lõplikult, kui Nõukogude Liit Eesti okupeeris. Meie, Eesti ja Soome noored teatritegijad, loome selle poliitilise utoopia ja unustatud kaksikriigi vähemalt oma lavastuse ajaks.

Lavastuses kõlab eesti, soome ja inglise keel, aga etendusele tasub tulla ka neil, kes valdavad vaid ühte nimetatud keeltest.

Laval astuvad üles näitlejad Kaija M Kalvet, Laura Niils, Birgit Landberg, Liina Leinberg, Mihkel Kallaste, Karl Edgar Tammi, Hennariikka Laaksola, Jonnakaisa Risto, Heidi Ajanto ja Paavo Kääriäinen.

Etendused ERM-i Viinaköögis 21., 27., 28. ja 30. juunil ning 1. ja 2.juulil algusega kell 19.

Etendus on ilma vaheajata ja kestab 90 minutit, järgneb vestlusring.

Pileti ettenäitamisel pääseb Eesti Rahva Muuseumisse muuseumi grupipääsme soodushinnaga (2/4/6/10 eurot).

Piletid müügil Piletilevis.

Lisainfo: heli@teatermustkast.ee/ www.teatermustkast.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!