„Noorele meistrile” õpilastega ametit valima

25. apr. 2017 Kristel Mõistus SA Innove kutsehariduse maine valdkonnajuht - Kommenteeri artiklit

Juba tuleval neljapäeval ja reedel, 4. ja 5. mail toimub seitsmendat korda Eesti kutseharidust koondav suursündmus „Noor meister 2017”. Teisel päeval on võitjaid tervitamas Karl-Erik Taukar Band.

Kahel päeval kogunevad pealinna end parimast küljest näitama 28 kutse- ja rakenduskõrgkooli. Üritust külastavatel õpilastel ja õpetajatel on võimalik uurida koolide õppimisvõimaluste kohta kutseharidusmessil. Lisaks on hea võimalus vaadata üle erialade tegelikud ametiülesanded – külaliste silme ees toimuvad kutsemeistrivõistlused 31 erialal. Etteantud tööülesanded tuleb kvaliteetselt teostada väga piiratud aja jooksul, imiteerides ka aja aspektis tegelike meistrite igapäevaelu.

Ehitusmaastikul võistlevad omavahel ehituspuusepad, ehitusviimistlejad, elektrikud, keskkonnatehnika lukksepad, mööblitislerid, müürsepad, plaatijad, maastikuehitajad ja aednikud.

Elektrikud pannakse proovile läbikäidava ruumi valgustuse ehitamises ja elektrimootori juhtimisskeemi koostamises ning paigaldamises niisketes tingimustes. Ehituspuuseppade võistlusülesanne on valmistada vastavalt etteantud joonisele kelpkatuse konstruktsioon. Keskkonnatehnika lukkseppade võistlusülesanne koosneb kolmest osast: esimesel päeval panevad võistlejad seina radiaatorid, seejärel on ülesanne terastorude keermestamine ja konfiguratsiooni valmistamine. Plaatijate võistlustöö on vabadussamba kujutamine plaaditaval pinnal (1488 x 1041 cm), kusjuures vabadussamba alumine pind peab sisaldama 3D-tehnikat ning töö peab valmima kümne tunniga.

Tehnika valdkonnas võtavad mõõtu elektroonikud, mehhatroonikud, keevitajad, IT-spetsialistid, veebidisainerid ja graafilised disainerid.

Mehhatroonikute teadmised ja oskused pannakse proovile nii mehaanikast, elektroonikast kui ka infotehnoloogiast. Võistlusülesanne hõlmab näiteks mehaanilist projekteerimist, ahelate projekteerimist, tööstuskontrollerite seadistamist ja juhtimisprogrammi koostamist.

Rohkelt hakkab sädemeid lendama keevitusvõistlustel, kus noored keevitajad näitavad oma meisterlikkust nurkõmbluse teostamisel ning konstruktsiooni keevitamisel. Veebidisainerid ja -arendajad peavad looma veebilehe, alates algideest kuni lõpptooteni, kasutades kombinatsiooni veebidisaineri oskustest ning veebiarendaja tehnilistest teadmistest. Seejuures tuleb veebileht optimeerida eri seadmetele, luua kliendipoolne rakendus ja küljendus, teostada serveripoolne programmeerimine, luua andmebaas ja liidestada see veebilehega ning teostada valideerimine.

Teeninduse erialadest saab ülevaate 16 valdkonnas. Omavahel võistlevad hooldustöötajad, floristid, logistikud, juuksurid, kondiitrid, majutusteenindajad, müügikorraldajad, müüjad-klienditeenindajad, pagarid, puhastusteenindajad, raamatupidajad, restoraniteenindajad, rätsepad, sekretärid, vastuvõtuadministraatorid ja ärinduse spetsialistid.

Kondiitrite võistlusülesandena valmib temaatiline tort „Juubeli ootel – Eesti Vabariik 100”. Hooldustöötajad demonstreerivad oma oskusi hooldustöötaja töös esinevate sisehaigustega seotud situatsioonide lahendamisel.

Mis toimub „Noorel meistril 2017”?

Kahel päeval saavad külastajad tasuta

  • elada kaasa kutsemeistrivõistlustele 31 erialal
  • tutvuda kutsekoolidega kutseharidusmessil
  • proovida ameteid praktilistes töötubades
  • küsida nõu Rajaleidja karjäärispetsialistidelt

Esinevad Karl-Erik Taukar Band, Tallinna balletikooli ja G. Otsa nimelise Tallinna muusikakooli õpilased, toimub Tallinna tööstushariduskeskuse moe-show, juuksurieriala võistlustööde esitlus ja EUM DJ Battle.

Kutsehariduse suursündmust korraldab sihtasutus Innove ning läbiviimist toetavad haridus- ja teadusministeerium ja Euroopa sotsiaalfond. Suursponsorid on BLRT Grupp, Makita, Tallink Hotels ja Maxima.

Rohkem infot „Noore meistri” kohta leiab www.noormeister.ee.

Kohtumiseni „Noorel meistril” 4. ja 5. mail Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!