Õpilased, esitage tuhat küsimust!

27. apr. 2017 Kelli Seiton Tagasi Kooli - Kommenteeri artiklit

Anna küsis oma küsimuse koos Getter Jaaniga videosse. Tüdruk tahtis teada miks matemaatika nii äge on ja miks Eesti kunagi valmis ei tohi saada. Foto: Ave Palm

Tagasi Kooli kutsub õpilasi esitama kokku tuhat olulist küsimust.

Iga 1.‒12. klassi õpilane saab oma küsimuse esitada Tagasi Kooli kodulehel. Küsimusi saab esitada 25. maini. Seejärel võtame esitatud küsimused kokku ja valime välja saja e-külalistunni teemad. Sada e-külalistundi on Tagasi Kooli ja partnerite kingitus Eesti Vabariigile sajandaks sünnipäevaks.

„Eesti Vabariigi sajas sünnipäev on väga märgiline tähtpäev. Tahame, et pidustustel tõuseksid esile noorte jaoks olulised teemad. Milline üldse on tänapäeva Eesti õpilaste vaatevinklist?” selgitas üleskutse tausta MTÜ Tagasi Kooli tegevjuht Teibi Torm. Tõstatatud teemade põhjal toimub järgmisel aastal otseülekandena sada e-külalistundi, mis toob esmakordselt Eesti õpilased virtuaalsesse klassiruumi kokku.

„Iga õpilane võiks võtta hetke, mõelda, mis tema jaoks Eestis oluline on, ja oma küsimuse Tagasi Kooli veebilehel kirja panna. Ainult siis saame neile järgmisel aastal koos vastama hakata,” sõnas Teibi Torm. Oma küsimuse saab kirja panna aadressil www.tagasikooli.ee/sinuteema.

Esimeste õpilaste küsimused näitavad, et neid huvitavad väga mitmekesised teemad. „Mul on tegelikult kaks küsimust, aga ma ei tea, kumb neist olulisem on,” sõnas Tallinna Arte Gümnaasiumi üheksanda klassi õpilane Daniel, mõtles hetke ja otsustas siis, et rohkem võiksime avalikkuses rääkida, mis on hariduse heaolu. Ta küsis, kas selle tõusu on Eestis oodata. Üheksanda klassi õpilane Jaanis tõstatas teemana ainetundide suure arvu koolis ning küsis, kas ja kuidas neid kõiki hiljem tulevikus ka vaja läheb. Neljanda klassi õpilane Karen möönis aga, et kuigi raamatud on väga huvitavad, on vaid vähesed neist huvitatud. Miks on see nii, tahtis teada tema.

„Esimese kooliastme lapsed küsisid ka näiteks, miks pagulased tahavad Eestis elada või miks Eestis nii palju venelasi on, mis on mõlemad aktuaalsed teemad,” märkis Teibi Torm.

Oma küsimuse on esitanud ka lauljad Daniel Levi Viinalass ja Getter Jaani. „Tartus elades olen kokku puutunud kodututega ja kuulanud nende lugusid,” sõnas Viinalass. Nendest lugudest selgus, et tihti on probleemi taga katkine pere. „Kuidas me saaksime teha nii, et perekonnad oleksid tugevad,” küsis Viinalass.

Getter Jaani pööras tähelepanu asjaolule, et üha rohkem tõuseb meie ümber esile halbu uudiseid ja teateid õnnetustest. „Miks on meie ümber nii palju vihkamist ja mida saame teha, et maailm oleks parem paik,” küsis Jaani ja kutsus kõiki õpilasi enda jaoks olulisel teemal küsimuse esitama.

E-külalistunnid on Tagasi Kooli ja partnerite kingitus Eesti Vabariigile sajandaks sünnipäevaks ning selle toimumisele aitavad kaasa EV100, Swedbank ja kodanikuühiskonna sihtkapital. Täname Getter Jaanit, Daniel Levi Viinalassi ja Tallinna Arte gümnaasiumi õpilasi ning õpetajaid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!