Partnerkooli külastamine õpetab nii eestlasi kui ka prantslasi

26. apr. 2017 Marii Kangur Tartu Descartes'i kooli kommunikatsioonispetsialist - Kommenteeri artiklit

Tartu Descartes’i koolil on alates 2013. aasta sügisest olnud partnerkool Lõuna-Prantsusmaal, 80 000 elanikuga Carcassone’i linnas. Sellest ajast peale käivad koolide õpilased üksteisel külas ja peavad koos blogi, mis eelmisel aastal Prantsusmaal blogivõistluse võitis.

„Oleme väga õnnelikud, et meil on selline võimalus teist kultuuri tundma õppida. Siin on väga erinev, aga nii õpimegi maailma erinevusi austama,” ütlesid kevadel Carcassone’is põhikooli lõpetavad Tessa Ilke ja Sandhya Sukhbilas.

Prantsusmaa mastaabis väikesest linnast pärit tüdrukud ja nende klassivennad Dorian Doublet ja Hugo Riviere nimetasid põhilisteks erinevusteks Eestis tihedama liikluse, suuremad ostukeskused, külma ilma, söögiajad ja puust majad.

Collège le Bastioni õpetajad Marion Margerit ja Amelie Bechemilh ütlesid, et nende õpilased ootasid reisi väga. „Osal õpilastel oli see reis esimene kord lennukiga lennata. Ja ilma sellise koostööta ei pruugikski nad kunagi Eestisse sattuda. Selline reis õpetab neile palju – nad saavad inglise keelt ja iseseisvust harjutada,” selgitasid õpetajad.

Erinevused tekitavad arutelu

Sel korral käis tartlastel külas 18 õpilast ja kaks õpetajat. Prantslased elasid eestlaste kodudes ja tutvusid nii Tartu linna, Meenikunno raba kui ka Descartes’i kooli tundidega. Doublet ja Riviere seletasid õhinal, kuidas nad tööõpetuse tunnis võinuga valmistasid. Samuti said külalised kodundusklassis kooki küpsetada ja õmblemist proovida.

Ka osalesid prantslased kooli 35. aastapäeva kontsert-etendusel, mis neile väga meeldis. Eriti tekitas elevust see, et laval tantsisid ja laulsid ka õpetajad. „Prantsusmaal õpetajad vist ei esineks,” mõtiskles Sukhbilas.

Õpetajad Margerit ja Bechemilh märkisid, et seekordsel külaskäigul arutavad õpilased palju ka haridussüsteemide erinevuste üle. „Kõiksugu erinevused tekitavad palju arutelu,” kinnitasid nad.

Blogi taas võistlusel

Eesti, Prantsusmaa ja kogu Euroopa erinevustest ja sarnasustest mõtisklevad Descartes’i kooli ja Collège le Bastioni õpilased ka ühises blogis, millega selgi aastal Prantsusmaa blogivõistlusel osaletakse. „Me kirjutame näiteks toidust, oma linnadest, Euroopast nii minevikus, praegu kui tulevikus, tutvustame ennast ja intervjueerime lemmiklauljaid,” rääkisid õpilased ajaveebist.

Descartes’i kooli prantsuse keele õpetaja Evelin Rand ütles, et noored saavad nii koos tegutsedes tunde maailmast, kultuuride sarnasustest ja erinevustest. „Eestlased ja prantslased on üksteisega harjunud ja võiks isegi öelda, et nad on juba head sõbrad. Nad on mõistnud, et neil on väga palju ühist,” selgitas ta.

7. klassi õpilane Joosep Vall kinnitas, et koostöö prantslastega meeldib talle väga ja ta ootab juba võimalust Prantsusmaale sõita. „Selline kogemus viib hallist argipäevast välja,” rõõmustas ta.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!