Pokumaa: märkamise kaudu loodusele lähemale

28. apr. 2017 Nele Hendrikson Pokumaa juhataja - Kommenteeri artiklit

Kooli- ja lasteaiaõpetajatele pole ilmselt tarvis meelde tuletada, et Pokumaa on otsekui lapsepõlvehõnguline oaas kesk Võrumaa metsi. Siiski on hea seda vahel otsesõnu välja öelda, et selles peituvat võlu paremini aduda.

Isegi maal kasvavad lapsed võõranduvad üha enam loodusest. Linnalapsi mets mõnikord lausa kohutab … Ometi peame end loodusega lähedalt seotud rahvaks, sest meie väikesel Eestimaal lihtsalt on veel nii palju puhast ning puutumata loodust. See on väärtus, mille märkamist ja hindamist Pokumaa pere lastele ja noortele õpetab. Ning muidugi suurtele ka, sest kes ei tahaks kasvõi kordki aastas uuesti meenutada maal veedetud lapsepõlvesuvesid!

Kellele ja mida?

Edgar Valteri loodud imeline maailm, kus loodus ja kunst moodustavad koos ilusa terviku, on kätketud Pokumaa keskkonnahariduslikesse programmidesse. Igaüks veidi oma rõhuasetusega, kuid siiski kokkuvõttes samade teemade raames. Selgi aastal pakume loodusprogramme „Saame pokudega sõbraks”, „Õuesõppemängud talumaastikul” ja „Millest kõnelevad metsad?”, mille külastatavus on viimasel kahel aastal tänu KIK-i toetusmeetmele aiva suurenenud. Lisaks neile saame vajadusel iga grupi jaoks eraldi kokku panna sobiva sisu ja kestusega programmi. Kuni toitlustuseni välja.

Pokumaa pole vaid lastele

Siinsete loodusgiidide teadmised ja oskused võimaldavad nimetatud programme läbi viia ka põhikooliõpilastele ja täiskasvanute gruppidele. Uued teadmised toetavad seniõpitut ja sobituvad eri kooliastmete ainekavadega.

Lasteaiad-koolid külastavad Pokumaad kõige rohkem kevadel ja sügisel. Samas pole midagi võluvamat kui talvine vaikne mets, kust otsida loomade jälgi lumel ning näha hoopis kaugemale, kui suvel tihe lehestik võimaldab. Samuti annab pokukojas korraldada klassiüritusi.

Hooaja avame 1. mail. Sel puhul kiigume sisse Hauka uue külakiige ja lustime varases kevades õunapuude all. Suveplaanidest saab jooksvalt teavet meie kodulehelt ja Facebookist.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!