Rändelugude korje käigus jagas oma isiklikku lugu 45 inimest

27. apr. 2017 Tartu ülikool - Kommenteeri artiklit

Sel kevadel kogusid Eesti Pagulasabi ja Tartu ülikooli eetikakeskus rändelugusid. Kokku laekus 45 isiklikku rännulugu, mida kasutatakse õpetajatele ja noorsootöötajatele uue metoodilise õppevahendi koostamiseks.

Kõige rohkem lugusid panid kirja need, kes lahkusid Eestist Teise maailmasõja ajal paatidega. Kirjeldati nii traagilist põgenemisteekonda kui ka uue ühiskonnaga kohanemise proovikive. Kui valdavalt olid nende lugude autorid põgenemise ajal alles lapseeas, siis ühe loo autor oli USA-s elav 96-aastane mees, kes meenutas valulikku põgenemist pereisa pilguga.

Projektijuht Ingi Mihkelsoo tõi välja, et väga hingemineva loo saatis noor naisterahvas, kelle vanavanaisa lahkus Eestist 1926. aastal Brasiiliasse paremat elujärge otsima. „Naine, kes oma perekonna loo kirja pani, ei olnud ise küll kunagi Eestis käinud, kuid see-eest on Eesti talle juba lapsest saati armas ja mõned aastad tagasi taotles ta Brasiilia kodakondsuse kõrvale uhkusega ka Eesti kodakondsust,” rääkis Mihkelsoo. „Käisin Tallinnas Uus-Kalamaja tänaval tema vanavanaisa viimast elupaika otsimas, et saata Brasiiliasse mõned fotod, kuid kahjuks polnud seda maja enam alles,” lisas Mihkelsoo.

Saadetud jutustustest valib Eesti Pagulasabi välja kaksteist lugu, mille põhjal valmivad kompaktsed ja haaravad lühilood. Lugudest valmib õpetajatele ja noorsootöötajatele metoodiline õppevahend: 12 rändetemaatikat käsitlevat A2 plakatit. Mitmete lugude ajalooliselt oluline taust muudab koostatava õppematerjali hõlpsasti kasutatavaks näiteks geograafia- või ajalootundides.

Valitud lood illustreerib kunstnik Marja-Liisa Plats. Kokku trükitakse 200 plakatikomplekti, mida jagatakse projekti käigus korraldatavatel koolitustel osalevatele õppeasutustele tasuta. Sügisel on projekti lõpptulemus veebis vabalt kättesaadav kõigile huvilistele.

Mihkelsoo kirjeldas, et varasemate koolituste käigus on haridustöötajad korduvalt märkinud, et puudu on metoodilisest õppevarast, mis aitaks õpilastega rändepõhjustest lähemalt rääkida. „Õpetajate huvist ajendatuna leidsime, et on vaja luua uus abivahend, mis avardaks noorte teadmisi rände põhjuste eripalgelisusest,” lisas Mihkelsoo.

Rändelugusid koguti projekti „Õpetajate ja noorsootöötajate rände- ja pagulasteemade alase kompetentsi tõstmine ning koolinoorte aktiviseerimine rändeteemadel kaasarääkimiseks” raames.

Lugude kirjutajate hulgas oli nii eestlasi välismaal kui ka välismaalasi Eestis. Temaatiliselt kirjutati nii töö-, õpi- kui pererändest, aga ka põgenemistest ja emotsionaalsetest lahkuminekutest. Kirjutajad jagasid nii oma isiklikke rännukogemusi kui ka oma esivanemate rände mõju oma elule.

Projekti eestvedajad on Eesti Pagulasabi MTÜ ja Tartu ülikooli eetikakeskus koostöös haridus- ja teadusministeeriumiga ning projekti rahastab hasartmängumaksu nõukogu.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!