„Suitsuprii klassi” programmi lõpetas suitsupriina 85 protsenti alustanutest

4. apr. 2017 Tervise arengu instituut - Kommenteeri artiklit

Kooliõpilastele suunatud ennetusprogrammi „Suitsuprii klass” lõpetas 2016/2017. õppeaastal suitsuvabana kokku 727 klassi ehk 85 protsenti kõikidest alustanud klassidest.

Tervise arengu instituudi spetsialisti Minni Saapari sõnul liitus oktoobris ennetusprogrammiga 850 põhikooliklassi 190 koolist. „Neist klassidest oli programmi ehk märtsi lõpuks jäänud suitsupriiks 85 protsenti. Kokku oli selliseid õpilasi 11 862.” Minni Saapari kinnitusel on see näitaja läbi aastate püsinud sama. „2015/2016. õppeaastal jäi suitsupriiks 84 protsenti alustanud klassidest.”

Kõige enam ennetusprogrammis osalejaid oli 4.–6. klasside hulgas, keda oli 64 protsenti osalejatest.

Novembris oli kõigil klassidel võimalik osa võtta ka programmi vaheülesande tegemisest, milleks oli lühivideo „Mida ägedat saab teha suitsetamise asemel?”. Kokku saabus 99 videot.  Kõikide videote saatjate vahel loosis tervise arengu instituut välja kolm rahapreemiat summas 270 eurot ning kõikide programmi suitsupriidena lõpetanute vahel 27 rahapreemiat samuti summas 270 eurot. Preemiat saab iga klass kasutada ühise matka, ekskursiooni, muuseumikülastuse või muu ettevõtmise läbiviimiseks. Kõikide võitnud klassidega võetakse ühendust.
Auhinna võitnud klassid maakondade/linnade kaupa

Tallinn ja Harjumaa: Tallinna Õismäe gümnaasiumi 5.c kl, Ristiku põhikooli 5.b kl, Saue gümnaasiumi 8.c ja 8.e kl, Kostivere kooli 5. kl.
Tartu linn ja maakond: Tartu Variku kooli 8.a klass, Luunja keskkooli 6.a klass, Lähte ühisgümnaasiumi 5.a kl.
Narva: Narva 6. kooli 5.c kl.
Ida-Viru maakond: Sillamäe eesti põhikooli 9. kl, Jõhvi vene põhikooli 4.d kl.
Järva maakond: Järva-Jaani gümnaasiumi 5. klass.
Hiiu maakond: Emmaste põhikooli 7. kl.
Pärnu maakond: Paikuse põhikooli 6.b kl.
Põlva maakond: Mooste põhikooli 9. kl; Saverna põhikooli 8. kl.
Saare maakond: Saaremaa ühisgümnaasiumi 5.a kl; Kahtla lasteaia-põhikooli 9. kl.
Lääne-Viru maakond: Muuga-Laekvere kooli 7. kl.
Jõgeva maakond: Puurmani mõisakooli 6. kl.
Viljandi maakond: Kalmetu põhikooli 4. kl.
Rapla maakond: Kohila gümnaasiumi 8.c kl, Kehtna põhikooli 7. kl.
Võru maakond: Võru Kesklinna kooli 4.c kl, Antsla gümnaasiumi 4.a kl.
Lääne maakond: Noarootsi kooli 8. kl.
Valga maakond: Hummuli põhikooli 4. kl, Keeni põhikooli 8. kl.

Vaheülesande võitjad: Võhma kooli 6. kl (Viljandi mk), Valgu põhikooli 4. kl (Rapla mk), Kiigemetsa kooli 7. kl (Jõgeva mk).

Ennetusprogrammi eesmärk on toetada ja julgustada tubakavaba elustiili õpilaste seas ning tunnustada mittesuitsetamist. Programmis osalevad õpilased on oma allkirjaga lubanud jääda vähemalt kogu programmi perioodi, oktoobrist aprillini, tubakavabaks. Lisaks suitsetamisele ei tohi tarvitada ka muid suitsuvabu tubakatooteid ega teha vesipiipu või e-sigaretti. Programm on suunatud 4.–9. klassidele.

Eestis viidi ennetusprogrammi läbi  15. korda. Programm sai alguse 1989. aastal Soomes.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!