Täna toimuval immuniseerimisümarlaual arutletakse teemal „Kas vaktsineerimisotsus on individuaalne?”

24. apr. 2017 Powerhouse - Kommenteeri artiklit

Täna toimub WHO Euroopa immuniseerimisnädala raames Eesti ravimitootjate liidu kokku kutsutud ümarlaud, millel osalevad arstid, terviseameti, ravimiameti, riigikogu, sotsiaalministeeriumi, Tallinna linna ning ravimitootjate esindajad. Ühiselt arutletakse vaktsiinide, vaktsineerimise, riikliku immuniseerimiskava ning mittevaktsineerimisega kaasneva vastutuse üle.

„Arutelud vaktsiiniteema üle tõstatuvad ikka aeg-ajalt – Eesti inimeste teadlikkus vaktsiinvälditavatest haigustest ning nende haiguste tingitud tagajärgedest võiks olla suurem, kui ta praegu on,” ütles ravimitootjate liidu juhataja Riho Tapfer. „Arutelu „Kas vaktsineerimisotsus on individuaalne” keskendub küsimusele, kes vastutab siis, kui mittevaktsineerimine jõuab kriitilise piirini ning haigused, mida me arvasime maailmast kadunud olevat, tulevad tagasi, hakkavad levima. Ümarlauale oleme kokku kutsunud osapooled, kes vaktsineerimise teemaga tegelevad, et ühiselt arutleda nii probleemsete teemade üle kui ka seada ühiseid eesmärke.”

Ümarlaual käsitletakse  mitmeid teemasid: näiteks gripihooaeg ja gripivaktsiiniga hõlmatus. „Eesti on gripi vastu vaktsineerimise hõlmatuselt Euroopas viimasel kohal, meie seis ei vasta ei WHO ega Euroopa Komisjoni soovituslikule tasemele. Olukord on halb: inimesed ei tee vahet nohul ja gripil, ei kujutata ette, missugused võivad olla gripi tüsistused,” selgitas Tapfer. „Räägime ümarlaual ka sellest, et Eestis lisandub järjest uusi vaktsiine riiklikku immuniseerimiskalendrisse – neist muudatustest ja arengutest, vaktsiinvälditavate haiguste vaktsineeritusega hõlmatusest Eestis ning teistestki teemadest.”

Immuniseerimisnädala raames korraldab Ravimitootjate Liit vaktsineerimisteemalise ümarlaua. Tänavune ümarlaud on kokku kutsutud arutlema teemal „Kas vaktsineerimisotsus on individuaalne?”. Ümarlaud toimub 24. aprillil kella 12‒14 Tallinna Kesklinna lastepolikliiniku suures saalis (Ravi 27). Vestlust juhatab Urmas Vaino.

Ümarlaual arutlevad Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskliiniku juhataja Kai Zilmer, pediaater Eda Tamm, perearst Karmen Joller, sotsiaalministeeriumi rahvaterviseosakonna nõunik Martin Kadai, ravimiameti ravimiohutusosakonna juhataja Ott Laius, Eesti õdede liidu asepresident Gerli Liivet, riigikogu sotsiaalkomisjoni liige Liina Kersna, riigikogu liige Viktoria Ladõnskaja, terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna peaspetsialist Irina Filippova, terviseameti gripikeskuse peaspetsialist Olga Sadikova, terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri, Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti juhtivspetsialist Ene Tomberg ja ravimitootjate liidu juhataja Riho Tapfer.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!