Teatrikuul teatriga tutvumas

17. apr. 2017 Tiina Umbsaar Turba lasteaia õpetaja - Kommenteeri artiklit

Otsustasime tekitada maalastes huvi teatri vastu ja minna Estonia teatrisse uudistama, kuidas lavastust ette valmistatakse. Valisime Tallinnasse sõiduks teatrikuu esimese päeva.

Bussiga on Tallinna sõitnud vähesed lapsed, enamasti võetakse sõit ette oma autoga. Paras pähkel oli neid paigal hoida, sest suures bussis on ruumi palju ja lastel raske mõista, miks ei tohi ringi rännata. Mind üllatas, et lapsed polnud vanematega pealinna sõites märganud tee ääres kiiruskaameraid ega teadnud, mis need on. Möödusime teel linna Laitse rallipargist, kus meil toimus eelmise õppeaasta lõpus rühma perepiknik. Sõitsime mööda ka põhurullidest, mis ei tekitanud küsimusi, sest nägime neid õppekäigul Kosta talu maadele. Osa lapsi näitasid bussiaknast, kus nende vanemad töötavad, ja suuri poode, kus nad perega on käinud. Kõik tahtsid väga oma emotsioone jagada ja see oli vahva.

Jõudsimegi õnnelikult teatrimajja kohale. Meid võttis vastu ja oli meile ühtlasi giidiks külalislahke Tuuli, kes fuajees juba ees ootas. Teatriruume nägemata ei kujuta lapsed ettegi, kui suur töö on ühe lavastuse valmimise taga. Kuigi ka meie lasteaias käib teatritruppe, ei osanud keegi aimata, kui palju ruume on teatris ja kui palju inimesi seal töötab. Mis seal salata, ka õpetajate jaoks oli kogemus arendav. Lapsed said selgemaks mõisted, nagu orkestriauk, dirigent, pöördlava, dekoratsioon, kingsepp ja parukas.

Ekskursiooni alustasime ruumist, kus mõni aeg tagasi oli toimunud väga tähtis sündmus, president Kersti Kaljulaidi külaliste pidulik vastuvõtt vabariigi aastapäeval. Osa lapsi oli koos vanematega teleri vahendusel vastuvõttu jälginud ning äratundmisrõõm oli siiras ja vahetu.

Üks asi on õpetajalt kuulda, et teatris on pöördlava, hoopis midagi muud sellel ise olla. Osa lapsi läks rolli nii sisse, et hakkasid ise esinema ja neid tuli veidi taltsutada. Riietusruumis oli tüdrukuid raske uhkete kostüümide juurest eemale saada. Kõik need materjalid ja glamuur … Tüdrukud meenutasid järgmisel päeval kaunitele tualettidele lisaks ka kingsepa ruumi, kus saapaid ja kingi valmistati käsitsi. Lapsed kohtasid esimest korda elus kingseppa ning saabaste käsitsi valmistamist polnud nad samuti varem näinud. Poistes tekitas palju elevust grimmituba, kus sai parukaid ja habet proovida. Veel näidati meile suurt ruumi, kus valmistatakse dekoratsioone, baleriinide harjutussaali, kontserdisaali, kus saime kuulda pilliharjutusi. Aeg möödus märkamatult ja väga huvitavalt. Tore, et teater sellist võimalust pakub.

Jääb üle loota, et vanemad viivad lapsed tulevikus Estonia teatrisse ka mõnd etendust vaatama.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!