Tehnikaülikoolist välja kasvanud meditsiinitehnoloogia ettevõte sai ligi kolm miljonit eurot neeruasendusravi täiustamiseks

21. apr. 2017 Tallinna tehnikaülikool - Kommenteeri artiklit

Tehnikaülikoolist välja kasvanud ettevõtet Optofluid Technologies toetab Euroopa Komisjon 2,8 miljoni euroga, et arendada sensorit, mis hindab uudsel viisil neeruasendusravi kvaliteeti ning pakub seeläbi võimaluse pikendada patsientide eluiga ning parandada elukvaliteeti.

Maailmas uudne lähenemine neeruasendusravile kasvas välja TTÜ biomeditsiinitehnika instituudi teadustööst biovedelike optikas. Euroopa Komisjonilt toetuse saanud Optofluid jätkab arendustööd tihedas koostöös TTÜ biomeditsiinitehnika keskusega, kus on unikaalne kompetentsus ja labor. Samuti tehakse koostööd dialüüsikliinikutega Euroopas ning maailma ureemiliste toksiinide ala tippteadlasi ühendava töögrupiga EUTox. Ureemilised toksiinid on inimese ainevahetuse lõppproduktid, mis kuhjuvad neerude alatalituse tõttu organismi ja kahjustavad keha. Kui ei osutata õigeaegset ravi, on ureemiliste toksiinide liigkuhjumine üks neeruhaigete surma põhjusi.

Tehnikaülikooli tervisetehnoloogiate instituudi professor ja Optofluidi tehnoloogiajuht Ivo Fridolin: „Uudne tehnoloogia võimaldab asendada keerukad, kallid ning töömahukad ureemiliste toksiinide analüüsid kuluefektiivse ja automaatse nutika meditsiinitehnoloogilise seadmega. Sensor põhineb optilisel meetodil ning võimaldab reaalajas hinnata neeruasendusravi kvaliteediparameetreid, et arstidel oleks käepärast vahetu informatsioon ning lihtsam planeerida ravi. Samuti loodavad neeruarstid patsientidele suunatud lihtsa kasutajaliidese abil parandada neeruhaigete teadlikkust ja ravisoostumust.”

TTÜ vilistlane ja Optofluidi tegevjuht René Jõeleht rõhutas, et Optofluid on hea näide teaduse ja ettevõtluse koostööst ning loodetavasti ärgitab see Eesti teadlasi eeskuju võtma prof Ivo Fridolinist ja töötama ideega, millel on ka praktiline ning ühiskondlik väärtus.

Neeruasendusravi on üks kalleimaid krooniliste haiguste raviviise maailmas ning selle meditsiinivaldkonna turumaht on 70 miljardit eurot.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!