Uuenenud spordimuuseum avas suure pallimängude elamusnäituse

13. apr. 2017 Eesti spordi- ja olümpiamuuseum - Kommenteeri artiklit

 

Tartus asuva Eesti spordi- ja olümpiamuuseumi uuenduskuuri esimene avalikkusele märgatav etapp on edukalt lõpule jõudnud. Alates 29. märtsist saab näha muuseumi ajaloo suurimat näitust. Ja mitte lihtsalt näitust, vaid elamusnäitust. Elamusnäitus tähendab väga lihtsalt öeldes seda, et muuseumi eesmärk on pakkuda näitust külastavatele spordisõpradele elamus. Seda nii väikestele, noortele, lapsevanematele kui miks mitte ka vanaemadele ja vanaisadele. Selleks on näitusel klassikalise pallimänguajaloo jutustamise kõrval suurel hulgal seninägematuid tehnilisi lahendusi, põnevaid võimalusi panna end proovile, mängides nii oma sõprade-tuttavate kui ka Eesti tippsportlaste vastu.

Elamusest sünnib spordipisik

Näituse looja, muuseumi juhi Siim Randoja sõnul on muuseum astunud pika sammu tänapäevase spordiajaloo- ja spordielamuskeskuse suunas. „Näituse üks eesmärke on aidata süstida noortesse spordipisikut,” selgitas ta.

Näituse arenduse ja projektijuhtimise taga on Neway loovbüroo, kes loetud päevade eest teenis aasta turundusteo tiitli Sepa jalgpallikeskuse ühisrahastuskampaania loomise eest. Igas vanuses spordisõpradel on võimalik võrrelda oma reaktsioonikiirust tippsportlaste omaga, anda mängujärgset intervjuud legendaarsele Kalev Kruusile või istuda koos temaga kommentaatorilaua taha. Kõik toredad pildid ja videoklipid saab endale virtuaalselt koju kaasa võtta. Sellised tehnilised lahendused annavad õpetajatele vabad käed oma tunde muuseumis interaktiivselt läbi viia. „Nüüdsest on spordimuuseum õppeasutustele ideaalne koht, kus korraldada õpilastele üks heas mõttes eriline, aga jätkuvalt hariv õppekäik,” on muuseumi juht veendunud.

Eriline tähelepanu koolidele

Värskenduskuuri on läbinud ka muuseumi dünaamilised haridusprogrammid. „Pakume eri vanuses kooligruppidele uudseid ja põnevaid haridusprogramme, mida on võimalik vastavalt vajadusele rakendada eri ainete õppekavadele lisaväärtuse andmiseks,” selgitas Randoja. Näiteks on võimalik bioloogia ja inimeseõpetuse tarbeks kujundada programm, mis õpetab noortele tervislikku toitumist ja selgitab spordialade toitumise eripära tippsportlaste näitel. Põnevat tegevust jagub spordimuuseumis Randoja sõnul ka haridusprogrammis osalemata. „Esimesed kooligrupid, kes näitusele käed külge said panna, ei soovinud siit lahkuda, mistõttu leppisime õpetajatega kokku, et nad tulevad mõne aja pärast tagasi,” on Rand­oja veendunud, et igav õpilastel siin ei hakka.

Huvi värskete haridusprogrammide vastu on enneolematult suur, mistõttu tasub mai- ja juunikuusse planeeritud väljasõidud spordimuuseumisse aegsasti broneerida.

Täpsem info spordimuuseumi kodulehel www.spordimuuseum.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!