Alfred Otsa fond annab homme 67 000 eurot tehnoloogiaõpinguteks

11. mai 2017 TTÜ - Kommenteeri artiklit

12. mail kell 17 annab Alfred Otsa Fond Tallinna tehnikaülikoolis üle ligi 67 000 euro väärtuses stipendiume, mis on mõeldud Eesti tehnoloogiatudengitele õpingute jätkamiseks Chalmersi tehnikaülikoolis Rootsis.

Fond on oma 22 tegevusaasta jooksul määranud kokku ligi miljoni euro väärtuses stipendiume, neid on antud ligi 90 üliõpilasele. Tänavu saab stipendiumi viis tudengit.

Fondi juhatuse esimees ja Chalmersi tehnikaülikooli professor Peter Andrekson loodab, et järgmiseks aastaks, Alfred Otsa 100. sünniaastapäevaks on fond määranud kokku sada stipendiumit.

Otsa stipendiumi toel saab minna õppima Chalmersi tehnikaülikooli, kus õppimine on Eesti kodanikele tasuta, kuid Otsa stipendiaadid saavad lisaks 8500 Rootsi krooni kuus (~ 900 eurot) 15 kuu jooksul.

Chalmersi magistriõppe programmide õppeaeg on kaks aastat. Alfred Otsa fond on üks suuremaid väliseestlaste fonde, mis toetab Eesti noorte õpinguid välismaal. Senistest stipendiaatidest on 66 olnud TTÜ-st, kaheksa Tartu ülikoolist, viis Eesti maaülikoolist, kaks Tallinna ülikoolist ja üks IT-kolledžist. Erialadest on kõige populaarseimad olnud tootmisjuhtimise, logistika, telekommunikatsiooni, bioinformaatika ja keskkonnakaitsega seotud programmid.

Alfred Otsa stipendiumifondi abil on Chalmersi tehnikaülikooli doktorantuuri lõpetanud mitmed Eesti teadlased, näiteks TTÜ ehituse ja arhitektuuri instituudi professor Hendrik Voll.

Fondi asutas 1995. aastal Alfred Otsa pärandusest tema sõber, kaasmaalane ja ülikoolikaaslane professor Sven Olving, kes oli toona Chalmersi tehnikaülikooli rektor. Esimesed stipendiumid anti üle 1998. aasta sügisel. Alfred Otsa fondi juhatusse on asutamisest alates kuulunud Chalmersi tehnikaülikooli eestlastest emeriitprofessorid ning TTÜ audoktorid Mart Mägi, Sven Olving ja Enno Abel. Juhatuse esimees on Chalmersi tehnikaülikooli Eesti soost professor Peter Andrekson, samuti kuuluvad juhatusse fondi stipendiaatidest doktorikraadini jõudnud Mari-Liis Maripuu ja Uve Matson ning professor Tomas Kutti.

Saaremaal sündinud Alfred Ots põgenes 1944. aastal Eestist Rootsi, kus lõpetas Chalmersi tehnikaülikooli elektrotehnika erialal. 1957. aastal USA-sse siirdudes sai temast hinnatud elektromehaanika spetsialist kosmose- ja teletööstuses. Aastani 1992 töötas ta USA kosmoseagentuuris NASA, samal aastal hukkus elu lõpuni poissmeheks jäänud Ots õnnetult.

Chalmersi tehnikaülikool teeb teadust ning pakub haridust tehnoloogia, täppisteaduste, laevanduse ja arhitektuuri valdkonnas. Chalmersi tehnikaülikool on laialt tuntud innovatsiooniks sobiliku keskkonna ning rahvusvahelise tähtsusega kaheksa võtmevaldkonna poolest. Nendeks on tehiskeskkond, energeetika, info- ja kommunikatsioonitehnoloogia, bioteadus, materjaliteadus, nanotehnoloogia, tootmine ning transport.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!