Algab registreerumine küberolümpiale

16. mai 2017 Tallinna tehnikaülikool - Kommenteeri artiklit

Noored küberturvalisuse huvilised on oodatud osalema virtuaalvõistluse „Küberolümpia 2017” / „European Cyber Security Challenge 2017” Eesti eelvoorus.

Küberolümpiale registreerumine on avatud 24. maini veebilehel www.kyberolympia.ee. Olümpial saavad osaleda Eestis elavad 14‒19-aastased õpilased ning 20‒25-aastased üliõpilased ja eksperdid.

Küberolümpiat korraldab Tallinna tehnikaülikooli küberkriminalistika ja küberjulgeoleku keskus ning seda viib läbi RangeForce. Küberolümpia idee autor, ellukutsuja ja suurtoetaja on kaitseministeerium, korraldamist toetab Eesti Interneti Sihtasutus.

Kolmandat korda toimuv küberolümpia on võistlus, milles pannakse proovile osalejate IT-oskused.

Küberolümpia koosneb kahest etapist. Kvalifikatsioonivoorus tuleb vastu seista automatiseeritud häkkimisele. Parimad küberkaitsjad selgitatakse välja viietunnisel lõppvõistlusel.

Küberolümpia peaauhind on osavõtt üleeuroopalisest kübervõistlusest „European Cyber Security Challenge 2017”.

Küberolümpia auhinnaks ei ole mitte ainult rahvusvahelisel võistlusel osalemine, vaid sellega kaasneb ka ettevalmistav koolituspakett. Kümme noort inimest õpivad nii veebi kui ka nutitehnoloogia turvalisust, lahendama krüptomõistatusi, turvaliselt programmeerima, süsteemide turvalisust testima kui ka lihtsalt ennast paremini väljendama.

Võistluste keskne teema on kaitsta Suur-Utoopia tsivilisatsiooni Atlantist ja tema transpordisüsteemi küberrünnaku vastu. Ligipääs piirkonnale on keeruline pidevate tormide tõttu – ei ole võimalik läheneda õhust ega merelt. Kohalik transport on sõltuvuses drooniliiklusest. Droonivõrku on viimastel aegadel tabanud pidevad rikked. Kogu Utoopia on halvatud, kui liiklus võrgus katkeb. Tõenäoliselt on toimumas vaenulike välisjõudude suuremahuline küberrünnak. Võistlusülesanne on võita tagasi kaaperdatud droonid ja saada võrk oma kontrolli alla.

Kvalifikatsioonivoor toimub 27.05‒04.06 internetis ja lõppvõistlus juulis Tallinnas Eesti infotehnoloogia kolledžis.

Tehnilised märksõnad: OWASP, SQLi, XSS, CSRF, DOS, WAF, mod_security, rootkit, IDS, Suricata, SNORT, Bro, OSSEC, nmap, KALI, Linux, ssh, DNS, IP, Cookies, SSL, shellshock.

Eelvõistlusel saab lahendada ülesandeid üheksa päeva jooksul, põhivõistlusel on selleks aega viis tundi. Põhivõistlusele pääsevad 10 noorema ja 20 vanema vanuseastme parimad.

Võistluskeeleks on inglise keel, sest keeleoskus on vajalik rahvusvahelisel võistlusel osalemiseks.

Lõppvõistluse ajal toimub ka rahvusvaheline küberolümpia seminar, mis toob kokku õpilased, üliõpilased, õppejõud, õpetajad, teadlased, ettevõtted ja muud infotehnoloogia ning küberkaitse valdkonna huvilised.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!