Eesti kunstitudengid osalevad rahvusvahelises illustratsiooniprojektis

19. mai 2017 Helena Nagelmaa Eesti lastekirjanduse keskuse ­kommunikatsioonijuht - Eesti kunstitudengid osalevad rahvusvahelises illustratsiooniprojektis kommenteerimine on välja lülitatud

Alates selle aasta algusest on käimas rahvusvaheline illustratsiooniprojekt „Pop Up”. Eesti, Läti, Leedu ja Suurbritannia illustraatorite ja koomiksikunstnike vahetusprojekt tipneb Baltimaade ja Suurbritannia illustratsioonikunsti tutvustamisega Londoni messil 2018. aasta kevadel.

Eesti projektijuht Eva Laantee Reintamm: „Tegemist on suure projektiga, mille eesmärk on luua võrgustik, mis suurendaks Suurbritannia ja Baltimaade lastekirjanduse organisatsioonide koostööd. Võrgustiku eesmärk on edendada silmapaistvate illustraatorite ja koomiksikunstnike loomingu jõudmist rahvusvahelisele turule. Lisaks võimaldab „Pop Up” projektis osalemine eesti illustratsioonikunsti Londoni raamatumessil paremini tutvustada.”

Projektis osaleb 18 professionaalset illustraatorit ja koomiksikunstnikku kõigist neljast riigist, kes õpetavad 16–24-aastaseid noori 16 ülikoolist ja kolledžist. Õpetajate käe all loovad 160 üliõpilast ja õpilast illustreeritud lood, mille kirjastavad voldikraamatuna osalevate riikide partnerkirjastused. Loodud raamatuid esitletakse 2018. aastal Londoni raamatumessil, kus Balti riigid on peakülalised. Samal ajal avatakse digitaalne platvorm, kus kirjastajad saavad hankida infot noorte andekate kunstnike kohta.

Illustraator Kertu Sillaste: „„Pop Up” projekt on eriline selle poolest, et tudengeid õpetades pean palju mõtlema, mis on mulle minu töös oluline. Mida ma saan ja oskan jagada. Osalevad noored on ka selles toredas eas, kui hakkavad valmima esimesed päris professionaali tööd. On tore toeks ja abiks olla, pakkuda kõrvaltvaataja pilku ja aidata märgata, mis on igaühes erilist.”

Illustratsiooniprojekti peakorraldaja on Pop Up Projects CIC Suur­britanniast. Eestist veavad projekti Eesti lastekirjanduse keskus ja IBBY Eesti osakond. Ligi aasta kestvas projektis osalevad illustraatorid Kertu Sillaste, Ulla Saar, Joonas Sildre ja Elina Sildre ning haridusasutused Eesti kunstiakadeemia, Tallinna ülikool ja Pelgulinna gümnaasium. Valminud raamatud kirjastab Päike ja Pilv. Projektis osalemist toetab kultuuriministeerium.