Eesti lastekirjanduse keskus soovitab: Kirjandusfestivalidel Prima Vista ja Head Read osalevate lastekirjanike teosed

26. mai 2017 Eesti lastekirjanduse keskus - Kommenteeri artiklit

Davide Cali Väike Klutt”

Tõlkinud Riina Turi, illustreerinud Sebastien Mourrain. Kõva köide, 32 lk. Kirjastus Koolibri, 2016.

Maineka itaalia kirjaniku Davide Cali ja illustraator Sebastien Mourraini pildiraamatu peategelane on Klutt, igati tore ja vahva poiss. Ta saab hakkama kõigega, mida ette võtab, ning teda ei häiri sugugi, et on tibatilluke. Kui Klutt aga kooli läheb, tundub kõik talle pisut liiga suur ja raske. Poiss ei anna alla, ta teab, et siin maailmas peab olema koht ka tema jaoks. Õige pea avastabki Klutt joonistamise võlud ning sestpeale on ta õnnelikum kui kunagi varem.

See lustakas, kuid mõtlemapaneva sisuga värssjutt kutsub nii Klutile kaasa elama kui ka raskusi trotsides elus oma kohta otsima.

 

Davide Cali Ma ei teinud oma kodutööd sellepärast, et …”

Tõlkinud Leelo Märjamaa, illustreerinud Benjamin Chaud. Kõva köide, 40 lk. Draakon & Kuu, 2016.

Pärast selle raamatu läbilugemist tundub vabandus „koer sõi mu kodutöö ära” tõeliselt mage. Davide Cali humoorikas ja fantaasiarikas teos sisaldab kümneid värvikaid vabandusi juhuks, kui õpetajal tekib ootamatu mõte koduseid ülesandeid kontrollida. Sarja teine, tänavu trükivalgust näinud osa „Teel kooli juhtus üks kummaline lugu …” pakub vabandusi neile, kes kooli hilinema kipuvad. Uskuge, selliseid selgitusi juba ei unusta!

 

 

Sabine Zett Hugo V tegutseb”

Tõlkinud Linda Lainvoo, Meelis Lainvoo; illustreerinud Ute Krause. Kõva köide, 192 lk. Kirjastus Koolibri, 2016.

Hugo on 13-aastane koolipoiss, kel pole madala enesehinnanguga probleeme – ta ei ole äpard, nohik ega luuser. Enda arvates on ta lausa geenius. Paraku ei nõustu temaga ei vanemad, õde ega klassikaaslased. Samuti pole Hugol kuidagi õnnestunud silma jääda imekaunile kooliõele Violale. Poiss pole aga lootust kaotanud. Koos oma parima sõbra Nicoga asub ta vapralt tegutsema, et tõestada oma geniaalsust ning saada kuulsaks, rikkaks ja köita Viola tähelepanu.

Särtsaka Hugo seiklused jätkuvad raamatus „Hugo V salaplaan” (2017).

 

David Almond Minu nimi on Mina”

Tõlkinud Mari Klein, kaanepilt Jon Carling. Kõva köide, 277 lk. Kirjastus Draakon & Kuu, 2016.

Ühe mõjukama tänapäeva lastekirjaniku, inglase David Almondi raamat jutustab tüdrukust nimega Mina. Mina armastab väga öid, sest siis on kõik võimalik, ning linde, sest need oskavad laulda ja lennata. Samuti meeldib talle väga sõnadega mängida. Paraku pole Minal aga eriti sõpru. Ta on kaaslastest liiga erinev, teda kutsutakse vahel ka kummaliseks, veidraks, imelikuks. Mina on koduõppel, kuna ei sobi kooli, ei tavalisse ega ka erivajadustega laste omasse. Kas ja kuidas õnnestub tal sobituda ühiskonda ning jääda samas iseendaks?

Mina-raamatule järgnevatest sündmustest saame lugeda jutustusest „Skellig” (tõlkinud Tiina Zingel, Priit Zingel; kirjastus Tiritamm, 2000). David Almondilt on eesti keeles ilmunud veel südantliigutav „Poiss, kes ujus koos piraajadega” (tõlkinud Kaarin Kivirähk, kirjastus Draakon & Kuu, 2013).

 

Maria ­Turtschaninoff Maresi. Punase kloostri kroonikad”

Tõlkinud Maarja Aaloe, kaanepilt Laura Lyytinen. Pehme köide, 214 lk. Kirjastus Varrak 2017.

Nii kodumaal kui ka välisriikides tuntust kogunud soomerootsi kirjaniku Maria Turtschaninoffi menukaima sarja „Punase kloostri kroonikad” esimene osa on nüüd eestikeelsena kättesaadav. „Maresi” viib lugejad põnevasse fantaasiamaailma. 13-aastase tüdruku, südamliku ja hooliva Maresi silme läbi kirjeldatakse elu üksikul saarel asuvas Punases kloostris, kuhu tüdruk on tulnud neli aastat tagasi. Sündmuste sõlmpunktiks on Jai saabumine kloostrisse – ta on üle elanud kohutavaid aegu ning põgeneb nüüd oma vägivaldse isa eest. Kui kummalised tundmatud laevad saarel randuvad, pööratakse elu kloostris pea peale ning kõigil tuleb asuda võitlusse nii kloostri püsimajäämise kui ka iseenda elu eest.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!