Eesti lastekirjanduse keskus soovitab: Tahan kõike teada!

12. mai 2017 Eesti lastekirjanduse keskus - Kommenteeri artiklit

Kertu Sillaste

Igaüks teeb isemoodi kunsti”

Illustreerinud Kertu Sillaste. Kõva köide, 36 lk. Kirjastus Päike ja Pilv, 2016.

Astridi, Oti, Antsu, Rosaalie, Augusti, Lilli ja väikese Liine emad ja isad on kunstnikud. Nad maalivad ja joonistavad, teevad installatsioone ja performance’eid ning on skulptorid, fotograafid ja illustraatorid. Meeri ema on aga kunstiteadlane. Ta teab kunstist palju ja aitab inimestel seda mõista. Igaüks võib kunstist isemoodi aru saada. Igaüks võib ka ise kunstnik olla, teavad lapsed. Neilgi on palju toredaid mõtteid, mida väljendada.

Kertu Sillaste vahva kunstiraamat tutvustab lastele lihtsalt ja põnevalt eri kunstiliike.

 
Loone Ots

Lugusid kuulsatest eestlastest”

Illustreerinud Marja-Liisa Plats. Kõva köide, 192 lk. Menu Kirjastus, 2016.

Raamatus on käsitletud kahtteist kuulsat eestlast läbi aegade. Nende seas on kirjanikke ja ajakirjanikke (K. J. Peterson, F. R. Kreutzwald, C. R. Jakobson, L. Koidula, H. Wuolijoki), heliloojaid ja lauljaid (M. Härma, M. Korjus, G. Ernesaks), sportlasi (G. Lurich) ning sõjamehi ja poliitikuid (J. Pitka, J. Kuperjanov, L. Meri). Iga tuntud isiku kohta räägib autor mõned lood tema lapsepõlvest ja kujunemisaastatest. Kas kõik just täpselt niimoodi juhtus, nagu raamatusse kirja sai, selles kahtleb autor isegi, kuid igal juhul aitavad need palad lastel meie kuulsaid eestlasi inimlikult tajuda.

 

Jaak Juske

Salapärase Venemaa lugu”

Illustreerinud Merilyn Anvelt. Kõva köide, 82 lk. Kirjastus Randvelt, 2015.

Eesti suur naaber Venemaa peidab endas lugematul hulgal lugusid. Noorele ajaloohuvilisele sobivas vormis jutustab õpetajana töötav Jaak Juske sellest salapärasest maast. Ta alustab sellest, kui suur on Venemaa ja kuidas Vene riik alguse sai, käsitleb siis huvitavamaid fakte ning kokkupuutepunkte Eestiga, jõuab aga ka nüüdisaega. Venemaa jääb alati meie naabriks, tõdeb ta teose lõpus.

Raamat kuulub sarja „Isa põnevad unejutud ajaloost”, milles on varem ilmunud „Imelik nõukaaeg”, „Eesti kuulsad meresõitjad ja piraadid”, „ Eesti kuningad, rüütlid ja printsessid” ning „Tallinna vanalinna kummitusmajad”.

 

Margit Saluste

Kõik tööd on head”

Illustreerinud Margit Saluste. Kõva köide, 78 lk. Kirjastus Koolibri, 2016.

Margit Saluste raamatu abil saavad väikesed lugejad tuttavaks üle 60 ametimehe ja -naisega. Maaler Maie ja kingsepp Kustas, fotograaf Fred ja giid Gina, jurist Julius ja tuuker Toomas on vaid mõned neist. Lisaks ammuilma tuntud ametitele saame aimu ka värskematest elukutsetest nagu IT-spetsialist, modell või mustkunstnik, ära pole unustatud ka presidente ning printse ja printsesse. Igast ametist räägib autor lühikese loo, milles peegeldub nii ameti olemus kui ka selle seos teiste elukutsetega.

 

Heiki Vilep

Jõks matemaatika­maal”

Illustreerinud Ott Vallik. Kõva köide, 92 lk. Kirjastus H. Vilep, 2016.

Esimese klassi lõpetanud Mari ja Meelis kohtuvad pargis oma hea sõbra vaim Jõksiga. Jõks räägib neile Matemaatikamaast, kus tema on koolis käinud. Loomulikult tahavad uudishimulikud lapsed kohe teada, kus see maa asub ning mida seal tehakse. Jõks viibki oma noored sõbrad põnevale reisile ja kui lapsed sealt tagasi koju jõuavad, on neil selge numbrite ja märkide eluolu, liitmine ja lahutamine, korrutamine ja jagamine, kujundid ja kehad, mõõtmine ja ristkorrutis. Olulist tähelepanu on pööratud matemaatika seostele teiste eluvaldkondadega.

 

Mihkel Truman

Hull teadlane”

Illustreerinud Andres Varustin. Kõva köide, 76 lk. Kirjastus Tammerraamat, 2016.

Tartu ülikooli muuseumis toimetavat aktiivset ja ekstsentrilist Hullu Teadlast tunnevad ilmselt kõik teadmishimulised lapsed. Hiljuti ilmutas ta põneva raamatu, milles küsimuste ja vastuste vormis tutvustatakse lastele nähtusi loodusteaduste valdkonnast. Vastatakse küsimustele universumi ja selle toimimise, inimese ehituse, looduse ja loomade-lindude kohta. Et kõigil kõik ikka arusaadav oleks, on Hullul Teadlasel abiks asjalikud skeemid, ilmekad fotod ja rohked illustratsioonid. Raamatus leidub ka lihtsaid katseid, mida uudishimulikel noorteadlastel kerge järele proovida.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!