Eesti õpilased said kuldmedalid Taani printsilt

16. mai 2017 Tartu ülikool - Kommenteeri artiklit

7.‒14. maini toimus Taanis Kopenhaagenis 15. Euroopa Liidu loodusteaduste olümpiaad (EUSO), millel osales viiskümmend kolmeliikmelist võistkonda Euroopa Liidu 24 liikmesriigist.

Eesti võistkonnad esinesid väga edukalt, pälvides kuld- ja hõbemedalid. Kuldmedali võitnud võistkonda kuulusid Kirke Joamets, Karl Paul Parmakson ja Kaarel Kivisalu. Kuldmedalid andis üle olümpiaadi patroon, Taani prints Joachim. Hõbemedalid said Hanna-Riia Allas, Konstantin Dukatš ja Andreas Must. Olümpiaadi karika viivad koju Ungari kooliõpilased.

Kahes Eesti võistkonnas osalesid Kirke Joamets (Hugo Treffneri gümnaasiumi 10. kl) Hanna-Riia Allas (Tartu Veeriku kooli 9. kl), Andreas Must (Tallinna reaalkooli 10. kl), Kaarel Kivisalu (Tallinna reaalkooli 9. kl), Konstantin Dukatš (Narva keeltelütseumi 9. kl) ja Karl Paul Parmakson (Miina Härma gümnaasiumi 10. kl). Eesti võistkondi saatsid mentoritena Mark Gimbutas, Siiri Velling, Mihkel Kree, Karin Hellat ja Ülle Kikas.

Võistkonnad määrasid Gröönimaad katvast jääkilbist kilomeetri sügavuselt puuritud jää vanuse ja selgitasid välja, kuidas kasvatada planktonit kalakasvatuse söödaks. Teoreetilisi teadmisi ja käelist osavust tuli rakendada ka muudes füüsika-, keemia- ja bioloogiateadmisi siduvates ülesannetes.

Eesti võistkondade osalemist rahvusvahelistel olümpiaadidel rahastab haridus- ja teadusministeerium ning koordineerib TÜ teaduskool.

Rohkem infot võistluse kohta siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!