Eestlased võitsid Euroopa füüsikaolümpiaadil neli medalit

26. mai 2017 Tartu ülikool - Kommenteeri artiklit

20. mail alanud Euroopa füüsikaolümpiaadil võitsid Eesti õpilased kaks kuld-, ühe hõbe- ja pronksmedali. Kokku võttis võistlusest osa 91 õpilast 20 riigist.
Eesti õpilastest teenisid kuldmedali Taavet Kalda ja Kaarel Hänni Tallinna reaalkooli 12. klassist. Hõbemedali pälvisid Richard Luhtaru (Hugo Treffneri gümnaasiumi 10. klass) ning pronksmedali Kaarel Kivisalu (Tallinna reaalkooli 9. klass). Eesti võistkonda kuulusid ka Konstantin Dukatš (Narva keeltelütseumi 9. klass) ja Eva-Maria Tõnson (Hugo Treffneri gümnaasiumi 12. klass).

Olümpiaadi finaalis võistlejaid tervitanud president Kersti Kaljulaid arutles oma kõnes teaduse mõju ja olemuse üle, rõhutades muuhulgas, et füüsika on võimas teadus, mis loob kaitsva mõtteviisi – kaitseb libauudiste ja vigaste lubaduste eest ja loob uusi võimalusi siin planeedil õnnelikult igavesti edasi elamiseks. Olümpiaadi detailsed tulemused ülesannete ja lahendustega on leitavad olümpiaadi kodulehelt.

Esmakordselt korraldatud Euroopa füüsikaolümpiaad erines rahvusvahelistest füüsikaolümpiaadidest taotluslikult valitud lühikeste ja loovust nõudvate ülesannete poolest. Olümpiaadi akadeemilise komitee juht ja TTÜ professor Jaan Kalda selgitab: „Kõige imelisem osa füüsikast on just see, et leidub probleeme ja ülesandeid, mille lahendamine tundub esmapilgul võimatu, kuid siis järsku, kui välgatab lahendusidee, muutub lahendus äkitselt väga lihtsaks. Need ongi kõige põnevamad ülesanded!”

Seekordses eksperimentaalülesandes said õpilased nuputada välja meetodeid LED-lampide omaduste uurimiseks, kasutades muuhulgas termodünaamika seadusi. Teooriaülesannetes uuriti võnkuva nööri omadusi, gaasi kiirendavat mõju soojusjuhtivale kettale ning ülijuhtiva võre ja dipooli vastastikmõju.

Olümpiaadi korraldamist juhtinud Madis Ollikaineni sõnul ütlesid külalised korralduse kohta ainult häid sõnu. „Kogu korraldus toimis sujuvalt tänu meie väga tublidele vabatahtlikele giididele ja abilistele. Saime suurt tuge füüsika üliõpilaste seltsilt,” lisas Ollikainen.

Osalenud õpilaste vahetuid muljeid jagab giidide koordinaator Markus Raudkivi: „Kuulsin mitmelt õpilaselt ja giidilt, et ülesanded olid väga huvitavad. Eriti kiideti eksperimenti, mida oli võimalik lahendata mitut moodi!”

Lisaks võistlemisele oli õpilastel võimalik kuulata karjääriloenguid, mis avasid füüsiku elukutse võimalikke rakendusi. Teaduskooli direktor Mihkel Kree ütleb: „Ma olen väga rahul, et meie otsus korraldada kokku kuuetunnine karjääriprogramm, läks õpilastele korda. Ettekanded ja arutelud oli põnevad, küsiti palju asjalikke ja teravaid küsimusi.” Videosalvestust 22. mail Tartus toimunud huviloengutest on võimalik vaadata UTTV vahendusel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!