Haridusuudiseid välismaalt

12. mai 2017 - Kommenteeri artiklit

Millal alustada inglise keelega?

Ruhri Bochumi ülikooli ja Dortmundi tehnikaülikooli teadlased leidsid, et inglise keele õpe alates esimesest klassist on andnud loodetust kehvemaid tulemusi. Nad uurisid Saksamaal 5130 katseõpilast. Võrreldi õpilasi, kes alustasid inglise keele õpet vastavalt esimeses ja kolmandas klassis. Viiendas klassis valdasid keelt paremini õpingutega varem alustanud õpilased, seitsmendas klassis oli olukord vastupidine: võimekamad olid kolmandas klassis keeleõpinguid alustanud, vahendab Der Spiegel.

Saksamaa asub digiteele

Saksamaal soovitavad haridusteadlased koolidel investeerida IT-valdkonda ja pakkuda õpetajatele digipädevuste arendamiseks koolitusi, vahendab Der Spiegel. Ettepaneku aluseks on uuring, mis näitas, et algklassiõpilased, kes regulaarselt arvutit kasutavad, saavutavad matemaatikas paremaid tulemusi. Digitaliseerumist ja teisi haridusega seotud teemasid käsitletakse kümne haridusteadlase Münchenis esitletud teadusaruandes „Bildung 2030 – veränderte Welt” (Haridus 2030 – muutuvas maailmas).

Taliban kontrollib õpetajaid

Afganistani õpetajad kurdavad, et neid survestatakse. Survestajateks vihaste lapsevanemate asemel Talibani rühmitus. Nad peavad väikestele võitlejatele häid hindeid panema, hoolimata soorituse kvaliteedist, lisaks kontrollib Taliban õpikuid ja näiteks ajaloos ei tohi rääkida teemadest, mis rühmitusele ei meeldi. Puudujaid ei tohi registreerida. Huvitaval kombel kuulub osa õpetajaskonnast Talibani. Päeval saavad nad valitsuselt õpetajapalka, pärast tunde võitlevad valitsusvägede vastu, vahendab The Guardian.

Tudengid kuritarvitavad ravimeid

Ülikoolid peaksid rohkem võitlema tudengite nootroopsete ravimite väärkasutamise vastu, kirjutab The Guardian. Nootroopsed ravimid on retseptiravimid, mida kasutatakse keskendumisvõime, mälu ja vaimse vastupidavuse parandamiseks eksamiperioodil, näiteks Modafin. Need ravimid on mõeldud näiteks narkolepsia ja tähelepanu defitsiidi ja hüperaktiivsuse sündroomi raviks. Üliõpilasi peaks teavitama nn tarkusetablettide kuritarvitamise tagajärgedest ja võimalusel kaaluma narkotestide läbiviimist enne eksameid.

USA koolilaste eined muutuvad jälle ebatervislikumaks

Kui USA endine esileedi Michelle Obama korraldas tervisliku koolilõuna kampaania, mille sisuks on soola ja rasva vähendamine toidus, siis nüüd on Valge Maja otsustanud koolilõuna koostise nõudeid lõdvemaks lasta. Näiteks lükati edasi soola vähendamise nõude kehtestamine, täisteraviljatoodete osakaalu nõuded leevenesid ja taas lubatakse pakkuda magusat piima. Tervisekampaania korraldajaid häirib enim liigse soola lubamine toidus, mida seostatakse kõrge vererõhu, südameinfarkti ja insuldiga, vahendab BBC.

Võluvits pingeliseks eksamite ajaks – rosmariin

Eksamiperioodil peaksid õppurid endale rosmariini varuma, vahendab BBC. Northumbria ülikool testis katseisikuid lõhnatus toas ja seejärel toas, mida lõhnastati rosmariini eeterliku õliga. Rosmariinilõhnalises toas õppinud katseisikute mälutestide tulemused paranesid keskmiselt 5−7%. Dr Ross Northumbria ülikoolist usub, et rosmariini lõhn parandab nende neurotransmitterite tegevust, mis on otseselt mäluga seotud. Rosmariini mälu parandavat mõju on usutud juba aastasadu. Uuring kinnitas rahvatarkust.

Prantslased kurdavad inglise keele rolli üle

Prantsuse töötajatelt küsiti, kas vähene inglise keele oskus takistab neil karjääriredelil kõrgemale ronimist. ABA inglise kooli korraldatud küsitluses uskus kõikides vanusegruppides keskmiselt alla ühe kolmandiku, et põhjuseks on tõepoolest puudulik keeleoskus. 20‒45-aastaste hulgas kurdab 55% vastanutest inglise keele olulise rolli üle. Vanemad kui 45-aastased aga ei usu, et vähene inglise keele oskus karjääriredelil takistuseks oli, väidab 73% küsitletutest, vahendab The Local.

Gävle on Rootsi tudengimeka

Rootsi kõige üliõpilassõbralikum linn on Gävle. Rootsi üliõpilaste liit SFS andis Gävlele üle 2017/18. õppeaasta parima üliõpilaslinna auhinna. Suuruselt Rootsi 13. linnas õpib ainuüksi Gävle ülikoolis umbes 17 000 tudengit. Linn seab üliõpilased esikohale. Kiideti linna osakaalu uute üliõpilaskodude rajamisel. Žürii pidas linna ettenägelikuks ja aktiivset tegutsemist soosivaks. Gävles näevad üliõpilased lootusrikast olevikku ja tulevikku. Eelmisel aastal kandis tiitlit Linköping, kirjutab The Local.

Karistus lõppes surmaga

Malaisias süüdistatakse kooli korravalvurit lapse surnuks peksmises. 11-aastane Mohamed Thaqif Amin Mohd Gaddafi käis islamistlikus erakoolis Kota Tinggis. 24. märtsil arvas korravalvur, et poisid käituvad koolis liiga kärarikkalt, ja otsustas 15 poissi karistada. Peksmise tagajärjel paistetasid Mohamedi jalad üles ning mõni nädal hiljem suri poiss haiglas. Poisi päevikus on kirjas, et koolis karistatakse ühe inimese teo eest kogu gruppi ning kehalisi karistusi on varemgi kasutatud, vahendab BBC.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!