Karlova kooli arvamusfestival

11. mai 2017 Saskia Kolberg 8.b klassi õpilane - Kommenteeri artiklit

Tartu Karlova kooli õpilased kooli arvamusfestivali teemasid arutamas. Foto: Nora Tuisk.

5. mail toimus Tartu Karlova koolis arvamusfestival, kus kõik õpilased esimesest üheksanda klassini said töötubades kaasa rääkida kooliuuenduse ja muutuste teemal.

Päev algas algklassidel kell 7.30 ja vanematel õpilastel kell 8.30, kui avati registreerimine ja kohale jõudnud õpilased said teada, millises ruumis asuvad nende valitud töötoad.

Töötubade valik oli kõigil vanuseastmetel väga suur ja et oleks lihtsam valida, olid need esitatud küsimustena. Näiteks: „Kuidas saaks korraldada nii, et õpilased valiksid ise aineid, mida nad õppida soovivad?”, „Kuidas saame nutiseadmete kasutamist vähendada?”, „Milline võiks olla kooli õueala?”, „Mida teha, et õpilased oleksid huvitatud õppimisest ja võtaksid seda enda vastutusena?” jpm.

Tavalisi tunde sel päeval ei toimunud. Töötubades juhendasid arutelusid lapsevanemad, õpilasesinduse liikmed ja õpilasesinduse poolt kutsutud inimesed. Iga töötuba algas videoga, kus direktor Heidi Kiuru rääkis, mis toimuma hakkab. Kui video vaadatud, selgitati reegleid ja jagati õpilased rühmadesse. Rühmad moodustati nii, et eri klasside õpilased tutvuksid omavahel ja õpiksid koostööd tegema. Mõnes töötoas viidi läbi ka tutvumismänge ja muud sarnast.

Arvamusfestivali põhiülesanne oli leida valitud teemale lahendusi, panna ideed kirja ning seejärel valida välja realistlikumad ning meie koolis teostatavamad. Lõpuks tegi iga rühm kokkuvõtte ja esitas selle kõigile töötoas osalejatele.

Iga õpilane, kes kooli tuli, tegi kaasa kahes töötoas, kummagi pikkus oli 90 minutit. Kahe töötoa vahele jäi pooletunnine söögivahetund, kus pakuti friikartuleid, viinereid ja kringlit. Pärast töötubasid tehti aulas kõigest kokkuvõte. Seal osalemine oli vabatahtlik.

„Osalesin töötubades „Mida muuta, et tunnid muutuksid efektiivsemaks ja koju jääks vähem õppida?” ning „Mida teha, et õpilased oleksid huvitatud õppimisest ja võtaksid seda enda vastutusena?”. Sain avaldada oma arvamust ja pakkuda koolile varasemast uuemaid lahendusi. Õpitoad olid suhteliselt lahedad ja soovin kindlasti, et neid veel tehtaks,” rääkis Tristan Mäeots 5.a klassist.

Õpetajad arvamusfestivali päeval koolimajas ei olnud, nemad külastasid teistes Tartu koolides tunde ning osalesid pärast tunnivaatlusi toimunud aruteludel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!