Külalisõpetajad andsid digiteemalisi tunde rohkem kui poolesajas koolis

19. mai 2017 HTM - Kommenteeri artiklit

Tänavu kevadel toimunud projektis „Kõik on digi” andsid külalisõpetajad enam kui poolesajas Eesti koolis kokku üle 120 digiteemalise tunni. Digilahenduste oma töös kasutamist selgitas koolitundides mitmekülgselt üle 50 külalisõpetaja eri elualadelt – riigikogu liikmetest muusikute ja meditsiiniõeni.

„Äsja avaldatud digioskuste kasutamise uuringu tulemused näitavad selgelt, et digioskuste õpetamine koolis ei ole enam lihtsalt valikute küsimus, vaid möödapääsmatu vajadus. Me kasutame digilahendusi igapäevaselt ja kipume unustama, et see ei ole kaasasündinud oskus, vaid vajab siiski teadlikku lähenemist,“ selgitas projekti algatanud ministeeriumi e-teenuste osakonna asejuhataja Kristel Rillo. Ta lisas, et hea on näha, et projekti vastu tundsid suurt huvi nii kooli- kui külalisõpetajad. „Digi oskuslik kasutamine ei ole enam asjakohane ainult IT-erialadel. Nii nagu digi aitab eri ametites tööd tõhusamalt teha, toetab see targasti kasutamisel ka õpilasi õppimisel.”

Projektis esinenud inimeste seas oli näiteks rahvaalgatus.ee projektijuht Maarja-Leena Saar, kes rääkis noortele, kuidas digi aitab kodanikukohustusi täita ehk e-demokraatiast, digiallkirjastamisest ja kodanikuõigustest. Riigikogu liige Arto Aas tutvustas interneti ajalugu ehk meenutas õpilastele, et kunagi oli maailm ilma digita, samuti rääkis ta küberturvalisusest. Muusik InBoili külalistunni teema olid muusika ja digitaalsuse suhted. Tartu Puškini kooli õppealajuhataja Tatjana Kodas märkis, et elav diskussioon arenes InBoilil 9. klasside õpilastega, kes mõnes asjas külalisõpetajaga ei nõustunud. „Koolikülastus oli huvitav ja õpetlik ning arendas õpilastes kriitilise mõtlemise oskust ja oskust vaadelda ühte situatsiooni erinevast vaatevinklist,” sõnas Kodas.

Tagasi Kooli tegevjuht Teibi Torm: „Meil on väga hea meel, et nii paljud koolid ja õpetajad, ning seda ka maapiirkondades, soovisid „Kõik on digi” projektis osaleda. Saime esimeste nädalatega õpetajatelt rohkem kui sada sooviavaldust digiteemalise tunniks. Meie infosüsteem on avatud aasta ringi ja seal on enam kui 3000 külalisõpetajat, keda saab ka väljaspool projekti kutsuda koolitundidesse eri teemadel rääkima.”

Haridus- ja teadusministeeriumi algatatud digiteemaliste külalistundide projektis „Kõik on digi” osales kokku 50 kooli ja 50 külalisõpetajat. Projekti peamine partner oli algatus Tagasi Kooli.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!