Peeter Paan kutsub noori fantaasiamaailma

19. mai 2017 Karin Fenske Forum Cinemas - Kommenteeri artiklit

Pingeline kooliaasta on kohe möödas ning suvepuhkuse seiklusliku ja maagilise stardina linastub 10. juunil kell 12 Tallinnas Coca-Cola Plazas, Tartus Ekraanis ja Viljandis Centrumi kinos eestikeelsete subtiitritega London National Theatre’i ikooniline koguperelavastus „Peeter Paan”.

Kõik lapsed kasvavad suureks. Peale ühe. Juba üle saja aasta on näitekirjaniku J. M. Barrie loodud lustlik Peeter Paan rõõmustanud nii suuri kui ka väikesi. Lugu poisist, kes kunagi suureks ei kasva, on õpetlik ja lummav. Põnev ja fantaasiarohke seiklusjutt peidab endas melanhooliat ja nostalgiat kadunud või kaduma kippuva lapsepõlvemaailma järele.

Etendus saab alguse sellest, et kadunud poiste ninamees Peeter Paan kaotab oma varju. Sihikindel sõber Wendy aitab tal selle taas üles leida ning vastutasuks kutsutakse nad Eikunagimaale, kus haldjas Tinker Bell, Tiger Lily ja kättemaksuhimuline kapten Konkskäsi juba ees ootavad. Järgneb maagia, muusika ja silmamoonduste pillerkaar. Imeliselt leidlik, naljatlev ja värvikirev etendus lavastaja Sally Cooksonilt on maiuspala nii noortele kui ka täiskasvanuile.

Sally Cooksoni „Peeter Paan” on inspireeritud J. M. Barrie algupärasest näidendist, mis jõudis esmakordselt lavalaudadele 1904. aastal. Briti ajalehes The Guardian toob Viv Groskop välja, et lavastaja Cookson peab „Peeter Paani” juures kõige olulisemaks kirjaniku oskust kõnetada erinevas vanuses publikut. Lugu räägib lapselikest rõõmudest, mängust ja kujutlusvõimest, samas toonitab autor, et lapsepõlv on mööduv osa meie elust ning ühel hetkel peab sirguv inimene võtma vastutuse oma elu eest.

Lavastuses ongi põhirõhk noorel Wendyl, kes üle kõige ihkab nautida lapsepõlve, kuid pärast suuri seiklusi Peetriga mõistab, et kunagi tuleb tal siiski suureks kasvada.

Cookson viib koguperelavastuses publiku muinasjutu fantaasiarohkesse võlumaailma, mille keskmes on inimlik lugu ja paeluvad peategelased, kes vaatajatele korda lähevad.

Fantaasiaküllast ja mõtlemapanevat etendust on oodatud vaatama nii lapsed kui ka täiskasvanud.

10. juunil kell 12 Forum Cinemas kinodes näeme!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!