Täna on rahvusvaheline astmapäev

2. mai 2017 GlaxoSmithKline Eesti OÜ - Kommenteeri artiklit

Täna, 2. mail tähistatakse rahvusvahelist astmapäeva, mille eesmärk on tõsta inimeste haigusteadlikkust. Astma on krooniline hingamisteede haigus, mis vajab igapäevast põletikuvastast ravi.

„Astma on üks sagedasemaid kroonilisi haigusi, mida põeb maailmas üle 350 miljoni ja Eestis üle 100 000 inimese,” ütles GSK Eesti juhatuse liige ja endine kopsuarst Toomas Pruunsild. „Õnneks tähendab astma ravi tänapäeval seda, et enamikule astmaatikuile meenutab haigust ainult kohustus teatud ajal rohtu võtta, sest moodsad ravimid hoiavad astma üldiselt hästi kontrolli all. Siiski peab patsient arvestama, et astmahood ja haiguse ägenemine on küll ajutine, aga hingamisteede põletik on püsiv. Enamik astmaatikuid peab sümptomite ennetamiseks iga päev kasutama nn säilitusravi.”

„Astmaravi ajalugu on pikk ja täis igasuguseid katsetusi, alates astmasigaritest, näljaravist, jämesooleloputustest, kuni insuliini süstimiseni välja, mis tänapäevases mõistes ei mahu astma puhul kuidagi tõenduspõhise meditsiini alla,” rääkis Pruunsild. „Praegusaja standardravi on selle kõigega võrreldes väga lihtne, on kindlad meetodid ja ravimid, mis toimivad, hoiavad enamikul astmaatikutest haiguse kontrolli all nii, et elukvaliteet ei lange. Tänane astmaravi on peamiselt inhaleeritav – patsient kasutab inhalaatorit, mis suunab ravimi otse hingamisteedesse. Inhalaatorid on järjest lihtsamad ja kergesti käsitletavamad.”

„Paari viimase aastakümnega  on toimunud tohutu progress astma ravis, tänu millele on astmapatsientide elukvaliteet oluliselt tõusnud. Tänased astmaatikud ei vaja üldiselt intensiivravi või kiirabi sekkumist, mis veel mõnikümmend aastat tagasi oli täiesti tavaline. Kindlasti on oluliselt vähenenud ka astmasurmad. Kahjuks on astma levimus tõusmas eriti laste seas, mistõttu on oluline, et meie inimeste teadlikkus astma ravist ning tekkepõhjustest oleks võimalikult suur,” lisas Pruunsild.

Rohkem infot astma ja astma kontrolli testi kohta leiab aadressilt www.hinga.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!