Tartu Raatuse kool võõrustab kaugeid külalisi neljast riigist

9. mai 2017 Rene Leiner Tartu Raatuse kooli arendusjuht - Kommenteeri artiklit

7.‒13. maini kestval Erasmus+ projekti „Art, Technology and Sport Keep Me Bound To My School” mobiilsusnädalal võõrustab Tartu Raatuse kool 22 väliskülalist Kreekast, Portugalist, Hispaaniast ja Türgist.
Projekti Raatuse kooli poolse koordinaatori Rene Leineri sõnul on koolist väljalangus, koolikiusamine ja vähene õpihuvi probleemid, millega puutuvad kokku kõik koolid ja haridussüsteemid üle Euroopa. Käesolev rahvusvaheline projekt üritab parimal võimalikul moel neile küsimustele tähelepanu pöörata.
„Väga oluline roll on siin õpilastel, kellest võib olla madala õpimotivatsiooniga lastele ning tervele koolile neis küsimustes suurem mõju. Ehk siis aktiivsetel ja teotahtelistel õpilastel, kellest võivad nimetatud valdkonnas saada eestkõnelejad, liidrid ja mentorid oma kaaslastele. Nendel, kes toetavad ja tunnustavad,” ütles Leiner.
Tegeliku mõju saavutamise seisukohalt on peamine eesmärk lisaks osalevates õpilastes positiivse emotsiooni tekitamisele ja motivatsiooni tõstmisele, et inimesed märkaksid rohkem igaühe häid külgi ja neid esile tõstes üritaksid oma kaaslasi ka teistes asjades toetada ja aidata.
Nagu projekti pealkirigi ütleb, on soov näidata, et just kunsti, spordi ja tehnoloogiaga seotud õppetegevused võivad olla paljudele, kellel muidu koolis nii hästi ei lähe ‒ või vastupidi, neile, kellel läheb väga hästi, kuid kellel on koolis igav ‒, käivitavaks mootoriks, et nende õpihuvi ka muudes ainetes ja tegevustes üleval hoida.
„Igaüks meist on mingil alal hea. Püüame siis rohkem teineteise tugevaid külgi märgata, neid esile tuua. Sellega aitame kaasa inimeste positiivse minapildi kujunemisele ja edasijõudmisele nii õppetöös kui ka elus tervikuna,” rääkis Leiner.
Projektis viiakse igas koolis kahe aasta jooksul läbi hulk tegevusi, mida kroonivad eri riikides toimuvad projektinädalad. Nende kirjeldustest valmib ka e-raamat.
Tartu projektinädal keskendub kunsti ja teatriga seotud tegevusele. Õpilased on kodukoolis ette valmistanud varjuteatri etteasted, kohapeal sünnivad uued juba rahvusvahelistes gruppides. Kuna Tartu on tuntud oma tänavakunsti poolest, on ühte õpituba läbi viima kutsutud üks kohaliku ühiskondliku Stencil-kunsti eestvedaja Von Bomb, kodanikunimega Indrek Haas. Külalised saavad põhjaliku ülevaate kunstivoolust endast ning teevad ka ise valmis mõned taiesed. Lisaks külastatakse põnevaid tänavakunstiga täidetud paiku linnas.
Vanemuise teatris valmistatakse üheskoos kipsmaske ja tutvutakse lavataguse eluga. Toimub põnev klassikalise maali uuestisünni töötuba, mida juhendab Raatuse kooli kunsti- ja inglise keele õpetaja Kadri Kosk. Selle käigus antakse õpilaste käe all erinevate tehnikaid kasutades mõnele tuntud kunstiteosele täiesti uus, omanäoline ja huvitav vaade.
Projekti põhitegevuste kõrval toimub rikkalik kultuuriprogramm. Lõppakord pannakse reedel ühise matka ja piknikuga maalilises Endla rabas.
Tartus ööbivad kõik osalevad õpilased peredes. Nii nähakse mitte ainult eri kultuuride fassaade, vaid ka seda, kuidas elatakse kodudes.
See omakorda võimaldab eesmärgiks seatud sotsiaalsete oskuste arengut, mida on enamik projektides osalenud õpilasi ka ise alati täheldanud.
Sarnaste projektide peamise eesmärgina näebki Raatuse koolis viimased viis aastat rahvusvahelisi koostööprojekte juhtinud Rene Leiner õpilaste arenenud sotsiaalseid oskusi, toimetulekut ootamatutes situatsioonides, keeleoskuse paranemist ning iseseisva mõtlemise, organiseerimis- ja vastutusvõime arengut.
Projekti on rahastatud Erasmus+ programmist, mis on Euroopa Liidu haridus-, koolitus-, noorte- ja spordiprogramm aastateks 2014–2020.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!