Tartu ülikool korraldab esimese Euroopa füüsikaolümpiaadi

16. mai 2017 Tartu ülikool - Kommenteeri artiklit

20.–24. maini toimub TÜ teaduskooli vedamisel Tartus esimene Euroopa füüsikaolümpiaad. Tegemist on üleeuroopalise koolinoortele suunatud rahvusvahelise ainevõistlusega, millel on potentsiaali muutuda korrapäraselt toimuvaks suursündmuseks.

Võistluse korraldaja, TÜ teaduskooli direktor Mihkel Kree: „Oleme saanud Euroopa füüsikute ja olümpiaadiinimeste kogukonnalt palju tunnustavaid sõnu algatuse eest korraldada esimene Euroopa füüsikaolümpiaad. Lisaks sellele, et saame noortele pakkuda rõõmu füüsikalise mõtlemise arendamisel ja probleemide lahendamisel, avaneb neile ka suurepärane võimalus luua kontakte üle Euroopa ja saada osa inspireerivatest loengutest karjääripäevadel.”

Esimesel Euroopa füüsikaolümpiaadil EuPhO 2017 osaleb 95 õpilast ja 37 õpetajat ning vaatlejat 23 riigist. Lisaks 19 Euroopa riigile tuleb osalejaid veel neljast külalisriigist Lõuna-Ameerikast ja Aasiast.

Eesti võistkonnas astuvad võistlustulle Taavet Kalda ja Kaarel Hänni (Tallinna reaalkooli 12. klass), Richard Luhtaru (Hugo Treffneri gümnaasiumi 10. klass), Konstantin Dukatš (Narva keeltelütseumi 9. klass) ja Kaarel Kivisalu (Tallinna reaalkooli 9. klass).

Olümpiaadi teoreetilisi ja eksperimentaalseid ülesandeid lahendatakse Tartu ülikooli Physicumis kahel päeval. „Ülesanded on koostatud nii, et nende raskuspunkt seisneks töötava lahendusskeemi leidmises, mitte selle rakendamises. Selline rõhuasetus modelleerib hästi nii akadeemilises sfääris kui ka erasektoris tegutseva elukutselise füüsiku tööd,” kirjeldab EuPhO2017 projektijuht Madis Ollikainen.

Lisaks ülesannete lahendamisele toimuvad EuPhO raames kaks huviloengute seeriat: üks akadeemiline ja teine ettevõtlusteemaline. Mõlema karjääripäeva raames tutvustatakse olümpiaadil osalejatele väljavaateid tulevikus oma füüsikaoskusi rakendada. Esmaspäeval, 22. mail toimub Tartu ülikooli Physicumis akadeemilise suunitlusega karjääripäev, kus peavad huviloenguid Matt Taylor Euroopa kosmoseagentuurist, Tartu observatooriumi radarkaugseire töörühma juht Kaupo Voormantsik ja mitmetel rahvusvahelistel olümpiaadidel osalenud Harvardi ülikooli vilistlane Erik Tamre. Ettevõtlusteemaline karjääripäev toimub teisipäeval, 23. mail Tallinnas Mektorys ning seal esinevad Starship Technologies’i COO Allan Martinson, Merike Vilberg Swedbankist ja ettevõtte Lingvist asutaja Mait Müntel.

EuPhO2017 toimumisele aitavad kaasa Eesti füüsika selts, Tartu ülikool, Tallinna tehnikaülikool, hasartmängumaksu nõukogu, Swedbank, Tartu linn ja Euroopa füüsikaühing.

Täpsem info võistluse kodulehelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!