Koorieksam koolieksamiks

9. juuni 2017 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit

Miina Härma gümnaasiumi abituriendid näitavad oma loovust ja segakooris omandatud oskusi koorieksamil. Kontserdil astusid koos eksami sooritajatega üles teisedki kooriliikmed. Juhendaja õpetaja Kadri Leppoja.

Tosin Miina Härma gümnaasiumi abiturienti sooritasid valikeksamina koorieksami, mille käigus õpitakse poole tunniga selgeks uus laul ja kantakse see kontserdil komisjonile ja pealtvaatajaile ette.

Kui eksam algas, said õpilased kätte Mart Saare „Hällilaulu” noodid. Eksamit läbi viinud õpetaja Kadri Leppoja käe all valmistati häälerühmade kaupa partiid ette. Juhendis on kirjas, et teose terviku kujundamine eeldab lauljalt dirigendi nõudmiste kiiret mõistmist ning täpset järgimist, samuti koorikaaslaste kuulamise oskust ning võimet oma hääl tervikusse sobitada.

Lisaks uuele laulule esitasid eksaminandid koos kooriga varem õpitud repertuaari. Eksamile pääsemise eeldus oli kirjalik töö, mis analüüsis kooriaastaid Härma gümnaasiumis ja kooris osalemise mõju oma muusikalisele arengule.

Kooli õppejuhi Terje Halliku sõnul on koorieksam uue õpikäsituse suurepärane näide. Koorilaul on Härma gümnaasiumis õppeaine ja eksamil saab näidata oma kolmeaastase pühendumise tulemusi, teadmisi ja oskusi.

Koorimuusika sai valida koolieksamiks juba kolmandat aastat. Esimesel korral oli 15 sooritajat, mullu 13. Hindamisel arvestatakse nooditeksti tehnilist täpsust, dünaamikat, teksti selgust, intonatsioonipuhtust, teose karakteersust ja paljusid muid nüansse.

Kooli segakoor kuulub Eesti parimate hulka, repertuaar on alati olnud omanäoline, sisaldades laule renessansist tänapäevani. Kontsert­eksamile olid publikuks palutud nii koolikaaslased kui ka lapsevanemad.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!