Haridusuudiseid välismaalt

15. juuni 2017 - Kommenteeri artiklit

Plagieerimise eest uuesti riigieksamitele

Šveitsis otsustas kohus, et üks Uri õpilane peab kõik riigieksamid uuesti tegema, sest esitas viimasel kooliaastal enda nime all töö, mis on ülisarnane Kuuba kunstniku Mario Sánches Nevado maaliga „Betrayal”. Õpilane väitis kohtus, et ei leidnud hiljem internetist maali üles, mistõttu ei viidanud ta inspiratsiooniallikale. Kohus väidet ei uskunud.

Eelmisel aastal esitatud plagiaadisüüdistuse tõttu kordas õpilane klassikursust ja pidi lisaks maksma kohtukulud 2800 franki, vahendab ajaleht 20minuten.

Uutel „taibudel” on ainult head kavatseused

13-aastane Inglismaalt Essexist pärit Michael Doran sooritas Mensa IQ-testi üliedukalt, saavutades 161 punkti. Michaeli Canvey Islandi koolikaaslastel läks test samuti hästi, näiteks Ellie McNelis sai 151 ja Katie Cox 154 punkti. Head tulemused viivad noored 2% kõige intelligentsemate inimeste hulka. Michael soovib tulevikus kasutada oma vaimset võimekust headel eesmärkidel. Ta soovib aidata maailma, panna piiri terrorismi levikule ja muuta maailm kõigi jaoks paremaks paigaks, vahendab BBC.

Nägu olgu nähtav

Norra riik soovib keelustada niqāb’i, burka ja teiste tervet nägu varjavate katete kandmise lasteaedades, koolides ja ülikoolides. Keelu põhjusena tuuakse väide, et varjatud nägu halvendab õpetaja ja õpilase vahelist suhtlust. Kui keeld peaks jõustuma, võib kanda ainult rätikuid, mütse ja nokamütse.

Praegu võivad Norra kohalikud omavalitsused otsustada, kas koolides näokatted keelata, aga vastav riiklik seadus puudub, vahendab BBC. Kriitikute arvates on Norras väga vähe näokatjaid ja seadus poleks vajalik.

„Trumpi” kustutamine sai õpetajale saatuslikuks

USA-s New Jerseys kõrvaldati töölt aastaraamatut koostanud õpetaja, et uurida süüdistusi, mille kohaselt töötles ta aastaraamatu pilte ebasobivalt. Kolm õpilast väidavad, et nende pilte või pildialust teksti on muudetud. Näiteks kadus ühe õpilase T-särgilt kiri „Trump – Make America Great Again”. Teise õpilase riietelt on kustutatud nimi Trump. Lisaks kadus ühe pildi alt Trumpi tsitaat. Kool võib uued aastaraamatud tellida, aga maksumaksjate raha eest, vahendab New Jersey uudistekanal News12.

Isehakanud raamatukogu

Kolumbia pealinnas Bogotas on Jose Alberto Gutierrez üle 20 aasta prügikastidest raamatuid päästnud. Tema kogus leidub üle 20 000 raamatu. Esimeseks päästetuks osutus Tolstoi „Anna Karenina”. Mees hüüdnimega Raamatute Isand avas raamatukogu Sõnade Jõud, mille raamatud pärinevad rikkamate linnaosade prügikastidest. Raamatuid saavad tasuta kõik soovijad. Ainult algkooliharidusega keskealine mees kavatseb edasi õppida ja kooli ära lõpetada, vahendab BBC. Raamatud on mehe jaoks rahu sümboliks.

Õpetajaks maailma lõppu

Šotimaa Foula saar otsib ühe õpilasega kooli uut õpetajat, kirjutab BBC. Saarele saab 15-minutilise lennuga või kahe ja poole tunnise praamisõiduga. Saarel elab 32 inimest. Ühendkuningriigi eraldatuim saar on kuulus selle poolest, et 1937. aastal valmis Michael Powelli film „Maailma lõpus”, mis filmiti just Foula saarel. Aastapalgaks pakutakse peaaegu 50 000 naelsterlingit, lisaks kolmetoaline üürikorter. Praeguseks on kaugemad huvilised kirjutanud Lõuna-Aafrikast. Sobiv kandidaat on selline, kes suudab elada eraldatuses.

Ülikooli saab nahavärvi alusel

The Guardian kirjutab, et Brasiilias on pärast 2012. aastal vastu võetud ülikoolikohtade saamise seadust esinenud ülikoolidesse saamisega hulk pettusi. Näiteks on kandidaatide kategoriseerimine taaselustanud tundlikud rassiteemad. Pool õpilastest peab pärinema riigikoolidest ja teatud osa üliõpilastest peab kuuluma mustade hulka. Probleem seisneb selles, kuidas defineerida rassi. Mõned üliõpilased, kes näevad välja suhteliselt valged, aga näiteks vanaema on olnud must, kandideerivad mustadele mõeldud kohtadele.

Eksamistress ajab teismelised nutma

Üle poole teismelistest tunnistas uuringus, et on eksamistressi tõttu nutnud, kirjutab tes.com. Peaaegu kolmandik nutjatest olid poisid ja suurem osa tüdrukud. 48% õpilastest tunneb enne kirjutama hakkamist meeletut ärevust ja neil tekib iiveldustune. Uuringus osales tuhat teismelist vanuses 16−17. Tulemused avaldas National Citizen Service. NCS töötab Danny Penmaniga, et aidata teismelistel ja nende vanematel stressi leevendada. Stressiga toimetuleku nõuandeid leiab leheküljelt ncsyes.co.uk.

Inglise koole kimbutab rahahäda

Kuigi absoluutarvudes rahastatakse Ühendkuningriigi koole hästi, siis arvestades inflatsiooni ja jooksvaid kulusid, väheneb koolide eelarve 2020. aastaks 8% võrra. Furzedowni algkool Londonis palub vanematel õpilastel koolipäeva lõpus tolmuimeja kätte võtta ja klasse koristada, kooli õppealajuhataja abikaasa teeb tasuta torutöid ja lapsevanemad annetavad näiteks spordivarustust. Lapsevanematel palutakse tõsiselt mõelda, kelle poolt nad järgmistel valimistel hääletavad, vahendab The Guardian.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!