Mille üle oled sina uhke?

16. juuni 2017 Raivo Juurak toimetaja - Kommenteeri artiklit

Joosep Norma, „Mäng”. Koolipinkidest improviseeritud pingpongilaud viis mõnedki poisid sihitult tormamiselt üle sportlikumale lainele. Fotod: Raivo Juurak

 

22. juunini on Ülemiste Citys Valukoja 10 avatud „Noored kooli” mõjunäitus „Mille üle oled sina uhke?”.

Näitust nimetatakse mõnevõrra tavapäratult mõjunäituseks. „Noored kooli” kommunikatsioonijuht Mattias Malk selgitab, et õpetaja töö on oma olemuselt mõjutamine ja järelikult tuleb mõjust rääkida ning seda hinnata. „Noored kooli” on juba pidanud ühe mõjuseminari, kus võeti sõna ja diskuteeriti õpetaja töö mõju teemal. Nüüd otsustati korraldada mõjunäitus.

Mattias Malk: „„Noored kooli” inimesed on kogu aeg arutanud, mis mõju neil klassis, koolis ja Eestis hariduses on. Seda mõju on aga väga raske mõõta. Ka teistel on õpetaja mõju raske hinnata, sest tunde näevad enamasti ainult tema õpilased. Siit tuligi idee korraldada näitus, kus õpetaja näitab, mida ta saavutanud on. Õpetajad näitavad, et nad ei ole käinud lihtsalt koolis tööl, vaid on midagi ka saavutanud.”

Näitus on üleval Ülemiste City nooblilt renoveeritud vanas tehasehoones aadressil Valukoja 10, uksed on avatud E–L kella 10–16. Esinevad kõik „Noored kooli” 9. lennu 16 õpetajat, kellel lõppes nüüd teine kooliaasta. Seega on tegemist kahe õpetaja-aasta piltliku kokkuvõttega. Oma ekspositsioonides tuuakse esile eredamaid seiku oma koolipraktikast, hinnatakse oma mõju õpilastele ja kolleegidele ning ühtlasi loodetakse, et ka näitusel on vaatajale oma mõju. Loodetavasti inspireerib see näitus noori, kes kavatsevad õpetajaks õppida, aga pakub uusi mõtteid ka kogenud õpetajatele.

Mida näitusel näeb?

Tööd on väga eriilmelised. Osas neist demonstreeritakse oma õpetajaoskusi, pedagoogilisi leide, teises osas oma suhtumist õpetajatöösse, õpilastesse, kolleegidesse. Ent vaatame mõningaid töid lähemalt.

Anželika Raagmetsa „Mõjus keel” on heliinstallatsioon. Näituseruumi keskele paigutatud stendi küljes on kolmed kõrvaklapid, millest saab kuulata vene kodukeelega õpilaste (2. klass) eestikeelset juttu. Anželika on uhke selle üle, et on neile kahe aastaga eesti keele selgeks õpetanud – seda lisaks kõigile esimese ja teise klassi õppeainetele, mida õppekava ette näeb. Kõrvaklappidest saab kuulata tema õpilaste juttu teemadel „Minu õpetaja”, „Eesti keel” ja „Õppimine”. Oma õpetajast räägivad Anželika õpilased ainult head. Eesti keele kohta märgivad nad, et seda lihtsalt peab oskama, muidu ei saa Eestis elada. Õppimise tähtsusest oskavad nad samuti väga palju rääkida, ja seda kõike ladusas eesti keeles. On, mille üle uhke olla!

Joosep Norma, „Mäng” kujutab endast koolipinkidest kombineeritud pingpongilauda. Tema koolis jooksis osa poisse vahetundides sihitult mööda koolimaja ringi ja tuli ette kähmlusigi. Joosep Norma tuli mõttele improviseerida neile pingpongilaud ja pakkuda nii tsiviliseeritumat vaba aja veetmist. Ja idee töötas. Ei pea alati palju raha kulutama, et head tulemust saavutada, on selle töö mõte.

Kristjan Lukk, „Vestlus”. Tegemist on performance’iga. Töö autor istub näituseruumis laua taga ja viib soovijatega läbi arenguvestlusi. Idee on, et arenguvestluse juht ei tohi vastuseid ette öelda, ta võib vestlust ainult küsimustega suunata. Kristjan Lukk toonitab, et kõige parem õpetaja on õppija enda huvi ja huvini tulebki vestluse käigus jõuda. Näituse avamisel selgitas Kristjan Lukk ühele kirjandushuvilisele, kuidas õpilasteski lugemishuvi äratada. Ta soovitas lugemisvõistlust. Õpilased moodustavad neljaliikmelised rühmad ja iga rühm peab läbi lugema 12 viimastel aastatel ilmunud ilukirjandusteost. Rühm korraldab nii, et iga tema liige loeb läbi kolm raamatut ja jutustab siis teistele, millest seal juttu oli. Järgneva võistluse käigus esitatakse rühmadele küsimusi, millele oskavad vastata ainult need, kellel on raamatud loetud.

Anne Reinkort, „Mitu lennukit on sinu elus”. Tegemist on efektse installatsiooniga: suur sein on täis paberist volditud eri värvi lennukeid. Iga lennuk tähistab inimest, kellega autor on kaks aastat õpetaja olles koostööd teinud. Ja neid lennukeid on palju.

Kirsi Kajamäe ,„343 kaardil”. Selles töös täistavad 343 rannakivi õpilasi, keda autor kahe aasta jooksul õpetas. Need õpilased moodustavad tema maailma. Autor viitab ka keskkonnahoiule – kivid saab pärast näitust randa tagasi viia.

 


Tulge näituse vestlusringi!

15. juunil kella 13–14.30 toimub näituse „Mille üle oled sina uhke” raames vestlusring. Arutatakse taieste ajendiks olnud lugusid, õpetaja rolli ja mõju õpilasele, kogukonnale, ühiskonnale. Oodatud on kõik, kes soovivad hariduse teemal kaasa mõelda.

Näitust toetavad Swedbank, Mainor Ülemiste, Ülemiste City, Heateo Sihtasutus, Tridens, Espiritu de Chile ja Bel Normande.

Näituse info: https://www.facebook.com/events/885880691551293/


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!