Tudengid ehitavad targa auto

2. juuni 2017 Raivo Juurak toimetaja - Kommenteeri artiklit

Isejuhtiva sõiduki kavand. Eesmärk on erineda masstootmises olevatest autodest. Fotod: Raivo Juurak

 

TTÜ ja Silberauto isejuhtiva auto koostöölepingu teksti tõi kohale tudengite ehitatud kaugjuhitav masin.

TTÜ ja Silberauto kirjutasid 31. mail alla koostöölepingu, mille raames hakkavad tudengid projekteerima ja ehitama isejuhtivat sõidukit.

Koostööleppele kirjutasid alla rektor ja akadeemik Jaak Aaviksoo ning Silberauto juhatuse esimees ja TTÜ kuratooriumi liige Väino Kaldoja. Isejuhtiva sõiduki koostööprojekti juht, TTÜ vanemteadur Raivo Sell selgitas Õpetajate Lehele, et isejuhtivaid autosid töötavad praegu välja maailma kõik suuremad autofirmad ja nendega ei soovi TTÜ võistelda. Isejuhtivat autot hakatakse ehitama eelkõige õppe eesmärgil, et tudengid saaksid praktilisi kogemusi uute tehnoloogiate alal. TTÜ üliõpilased on varem ehitanud väga kiireid tudengivormeleid, millega nad on rahvusvahelistel võistlustel kõrgeid kohti võitnud. Pärast TTÜ lõpetamist on neile noortele pakutud häid töökohti ja maailma juhtivad autofirmadki on nendega kontakti võtnud. Loodetavasti kujuneb isejuhtiva auto ehitamisest sarnane tuntud projekt. See väike projekt võib anda tõuke selleks, et mõni suurfirma toob oma kõrgtehnoloogilise ettevõtte Eestisse. Tesla ei otsi ju oma uuele tehasele odavat, vaid kompetentset tööjõudu.

Isejuhtivale sõidukile rajatakse ülikoolilinnakusse ka autonoomne laadimisjaam, automaatselt töötavad tõkkepuud, nutikad liiklusmärgid ja valgustus, teedesse paigutatakse vajalikud andurid, rajatakse tarkvaraplatvorm, mis võimaldab kompleksseid lahendusi välja arendada. Targa auto kereehituse ja -disaini eest vastutab Silberauto.

Abiturientidele teadmiseks, et tänavu 1. septembrist avatakse TTÜ-s tootearenduse ja robootika täiesti uued õppekavad, kus on üks õppeaine autonoomsed sõidukid, mis seostub otseselt isejuhtiva auto ehitamise projektiga. Seega on tänavustel gümnaasiumilõpetajatel ainulaadne võimalus astuda esimesena uut eriala õppima.

Isejuhtiv sõiduk valmib 2018. aasta sügiseks, kui tehnikaülikool tähistab oma 100 aasta juubelit. Sõiduk hakkab liikuma TTÜ 50 hektari suurusel keerukal maa-alal, kus on 72 ehitist.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!