Valga muusikakool tähistab 95. aastapäeva

9. juuni 2017 Valga linnavalitsus - Kommenteeri artiklit

Valga muusikakooli pere.

Valga muusikakool tähistab 2017. aastal pidulike kontsertidega linna kontserdisaalides kooli 95. aastapäeva. Muusikakoolis on selle aja jooksul üles kasvanud mitu põlvkonda muusikuid ja muusika austajaid.

Kool asutati 1922. aastal. Õppetööd alustati Säde seltsi (nüüd Valga muuseumi) majas seitsme õpetaja ja 85 õpilasega kolmel erialal. Aegade jooksul on muusikakool tegutsenud õige mitmes kohas. Majas Vabaduse tänaval asus muusikakool alates 1940. aastast. Selle kohta, kas, millal ja kus järgnevatel sõja-aastatel Valgas muusikaharidust anti, on andmed puudulikud. Pärast sõda tegutseti Valga gümnaasiumis (1949.‒1966. a). Praeguses koolimajas aadressil Kesk 22 asub muusikakool alates 1966. aastast.

Valga muusikakooli aastatepikkused tegemised on jätnud jälje nii Valgamaa kui ka kogu Eesti kultuurilukku. Siin on oma esmase muusikahariduse saanud mitmed tuntud heliloojad, interpreedid ja muusikapedagoogid. Kooli õpilaste hulka on teiste hulgas kuulunud viiuldaja Alfred Pisuke, laulja Els Vaarman, kontsertmeister Tekla Koha, muusikaõpetajad Linda Saul ja Helju Tauk, helilooja Piret Rips Laul, džässmuusikud Raul Sööt, Karmen Rõivassepp ja Kirke Karja, pärimusmuusik Margus Põldsepp.

Juubeliaasta raames paigutatakse reedel, 9. juunil Valga muusikakooli kasvandike, pedagoogi ja pianisti Heljo Sepa ning ERSO kunagise peadirigendi Peeter Lilje kodumajadele Valgas mälestustahvlid.

Valga muusikakoolis õpib eri õppesuundadel, -tasemetel, -astmetel ja erialadel 223 õpilast. Personal on 40 liikmeline, neist 32 on õpetajad, kellest 18 omakorda kooli vilistlased. Kooli juubelipidustused toimuvad läbi kogu 2017. aasta, neist suuremad kaksiklinna Valga-Valka festivali ajal 10. ja11. juunil. 10. juunil on koolis alates kella 10-st uksed avatud.

Juubeliürituste kava

Laupäev, 10. juuni

  • Kell 13 SÜNNIPÄEVAKONTSERT Valga Jaani kirikus, kus tähistatakse Valga linna 433. ja Valga muusikakooli 95. sünnipäeva ning antakse üle Valga linna aukodaniku tiitel. Esinevad Valga muusikakooli endised ja praegused õpilased ja õpetajad ning külalisesinejad Valka muusikakoolist.
  • Kella 14‒16.30 muusikakoolis MUUSIKALISTE MAIUSPALADE KOHVIK, kus on välja pandud fotomaterjal kooli ajaloost ning vabale lavale on esinema oodatud kooli vilistlased ja õpetajad; samal ajal toimub PILLILAAT muusikakooli hoovis, kuhu on muusikainstrumente ja tarvikuid ostma ja müüma oodatud kõik huvilised;
  • Kell 18 KONTSERTAKTUS Valga kultuuri- ja huvialakeskuses. Kontserdil esinevad kooli vilistlased, õpilased ja õpetajad ning tunnustatud eesti tšellokvartett C-Jam, kes annab koolile üle oma kingituse ‒ kaks uut pilli avatava tšello eriala toetuseks. Kontserdile järgneb meeleolukas sünnipäevapidu, kuhu on kutsutud hulk teenekaid õpetajaid, kooli toetajaid, sõpru ning koostööpartnereid.

Pühapäev, 11. juuni

  • Kell 18 Valga kultuuri- ja huvialakeskuses LIIVIMAA NOORTEORKESTERI kontsert, kus esinevad Valga muusikakooli õpilased. Liivimaa noorteorkestri esinemine paneb punkti ka kaksiklinna Valga-Valka festivalile.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!