7 nippi: kuidas muuta kooli algus lapse jaoks võimalikult meeldivaks

25. aug. 2017 - Kommenteeri artiklit

Pärast pikka suvevaheaega ei pruugi kooliseinte vahel istumine lapse jaoks just kõige ahvatlevam tunduda. Uue õppeaasta algus võib tekitada ärevust nii lastes kui ka vanemates. Rääkisime Eesti kõige uuema panga Inbanki töötajatega, et koguda kokku nende nipid, kuidas kooli algus lapse jaoks rõõmsaks ning oodatud sündmuseks teha.

1. Sea lapsele sisse korralik õppimisnurk

Kõik on uus septembrikuus! Õppimine ei toimu vaid koolipingis, mistõttu on väga oluline, et lapsel oleks ka kodus õppimist soodustav ning tervislik keskkond. Investeeri korralikku lauda ning ergonoomilisse tooli, et lapse kehahoid oleks koduseid ülesandeid lahendades õige. Hea õppimiskoht vähendab ahvatlust teha koolitükke diivanil ebamäärases asendis vedeledes. Uuringute sõnul pole ebakorrektses ning liiga mugavas asendis õppimine hea lapse rühile ega keskendumisvõimele. Ka väike remont lapse toas võib suurendada tema entusiasmi oma toas õppimise suhtes.

2. Hakka lapse magamisharjumusi varakult suunama

Valged suveööd muudavad kergesti meie magamisharjumisi ning enne päikseloojangut tundub lausa narr magama minna. Nii on ka lapsed tihtipeale üleval hiliste õhtutundideni. Koolis käimine tähendab aga ärkamist koos kuke ja koiduga ning seetõttu ka varasemat sängi pugemist õhtul. Ürita lapse magamisharjumusi kooli rütmis suunama hakata aegsasti enne kooli algust: palu lapsel voodisse minna varem ning nihuta ka ärkamisaeg ettepoole. Uue magamisgraafikuga kohanemine võib aega võtta kaks nädalat, mistõttu ei tasu unerütmi muutmist viimastele koolieelsetele päevadele jätta.

3. Valige koos lapsele uued ja põnevad õppevahendid

Kas mäletad, kui palju elevust tekitasid sinu kooliajal uus pinal, seljakott või teksapüksid? Võta lapsega ette üks lõbus ostlemisretk, kus saate koos valida uueks õppeaastaks vajalikud vahendid. Lisaks vihikutele-pliiatsitele eeldab tänapäeva haridussüsteem ka korralikke tehnoloogiaseadmeid. Arvuti on koolitööde tegemiseks hädavajalik, ent kasulikuks võivad osutuda ka printer, tahvelarvuti ning uus mobiiltelefon. Hoia silm peal kaupmeeste koolialguse kampaaniatel, et vajalik mõistliku hinnaga kätte saada.

4. Kutsu lapse sõbrad külla, et nende omavahelisi suhteid tugevdada

Suvi on pikk ning mitmed pered suunduvad vaheajal reisile või maakodusse. Seetõttu võivad koolikaaslased suvel üksteist väga harva näha ning senised sõbrad teineteisest kaugeneda. Et lapsel oleks juba enne kooli võimalus suhted sõpradega üles soojendada, korralda enda kodus üks mõnus kohtumine koos snäkkide ja lauamängudega.

5. Planeeri järgmisele koolivaheajale põnev reis või ekskursioon

Kooli alguses võib lapsele tunduda, et uus võimalus hinge tõmmata on alles mägede taga. Kui võsuke on puhkuse lõppemise pärast nukker, võib teda lohutada järgmiseks vaheajaks plaanitud tore sündmus, mida taas rõõmuga oodata saab. Olgu tegu reisiga soojale maale või ekskursiooniga veeparki, annavad tehtud plaanid lapsele põhjuse sügis ootusärevusega vastu võtta.

6. Räägi lapsega tema rõõmudest-hirmudest ning ka oma kooliajast

Lisaks uute asjade ostmisele ning põnevate reiside planeerimisele on paslik aeg maha võtta ka selleks, et lapsega lihtsalt rääkida. Kuidas talle koolis meeldib? Kas miski teeb teda murelikuks? Mis õppeained talle meeldivad ning kas mõni neist tundub palju raskem kui teine? Millised on lapse suhted koolikaaslastega? Kuula last hoolega, et teda murede korral aidata. Jutusta lugusid ka enda kooliajast, oma toonastest rõõmudest ning muredest.

7. Ära unusta puhkamist ja hobisid

Eesootav pime sügis võib olla ühtmoodi rusuv nii lastele kui ka täiskasvanutele. Proovi leida võimalusi, kuidas suunata lapse ja ka enda mõtted argistelt muredelt eemale. Näiteks aita lapsel valida endale hobi: olgu selleks siis mõne uue trenniga alustamine või hoopis lugemis- või käsitööringis käimine.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!