Eesti õpilased liiguvad murettekitavalt vähe

25. aug. 2017 - 2 kommentaari

Tartu ülikoolis eile doktoritöö kaitsnud Kerli Mooses jõudis uuringu tulemusi analüüsides järeldusele, et tervise seisukohalt liigub igal koolipäeval piisavalt vaid veerand 7–13-aastastest õpilastest. Samas ei täida soovituslikku liikumisaktiivsust mitte ühelgi koolipäeval ligikaudu viiendik koolinoortest.

Vastavalt nii riiklikule kui ka rahvusvahelistele soovitustele peaksid õpilased liikuma iga päev vähemalt 60 minutit intensiivsusega, mis tekitab soojatunde ja toob kaasa hingamise sagenemise. Lisaks soovitatakse veeta võimalikult vähe aega istudes.
Uuringu käigus vaadeldi liikumisandurite abil, milline on Eesti õpilaste liikumisaktiivsus koolipäeva eri osades. Mõõdeti 636 õpilase liikumisaktiivsust koolipäevade jooksul. Tulemused näitavad, et uuringus osalenud õpilased kogusid soovituslikust päevasest aktiivsusest koolis vaid veerandi, samas kui naaberriigis Soomes on vastav näitaja pea poole suurem. Selgub, et Eesti koolilapsed veedavad enamuse koolitundidest istudes.
„Kuna õpilased veedavad palju aega koolis, on koolil oluline roll õpilaste liikumisaktiivsuse toetamisel ning istuva aja vähendamisel,” selgitab Mooses ja lisas: „Eri riikide kogemused näitavad, et liikumise lõimimine tunni teemaga võimaldab ka ainetundides oluliselt panustada päevase soovitusliku liikumisaktiivsuse taseme saavutamisesse.”
Nagu võis eeldada, oli koolis kõige aktiivsemaks tunniks kehaline kasvatus, kuid üllatuslikult veedeti soovitusliku intensiivsuse tasemega vaid kolmandik tunnist, kolmandiku tunnist õpilased aga istusid või seisid. Sellest hoolimata oli õpilaste päevane liikumisaktiivsuse tase oluliselt kõrgem just nendel päevadel, kui osaleti kehalise kasvatuse tunnis, ning seda sõltumata treeningutel osalemisest.

Moosese uuringu tulemused viitavad, et koolis on kasutamata potentsiaali õpilaste liikumisaktiivsuse suurendamisel ja istuva aja vähendamisel. „Seega on vajadus toetada koole liikumisvõimaluste loomisel aktiivsete (ja pikemate) vahetundide näol, lõimides liikumist ainetundidesse, lisades täiendavaid liikumistunde tunniplaani ning luues aktiivse koolitee võimalusi,” sõnas ta.

Loe pikemalt ERR Novaatorist.


2 kommentaari teemale “Eesti õpilased liiguvad murettekitavalt vähe”

  1. Peep Leppik ütleb:

    Miks Õpet. Leht pani teate, et õpilased liiguvad vähe, UUDISTE rubriiki?
    Küll on suur uudis, et Eestis võib teha DOKTORITÖÖ teemal, mida peaks kõik (?) juba vähemalt 15 (!) aastat niikuinii teadma… Ühe bakalauruse tööga oles võinud selle veelkord “ära tõestada”.

  2. Jaanus ütleb:

    Varsti asi paraneb: valmib uus ainekava ning, mis väga oluline, sõnaühend ´kehaline kasvatus´ asendub liitsõnaga ´liikumisõpetus´. S t lapsi õpetatakse liikuma teaduslikumalt. Aga et ühte kehalise kasvatuse tundi nädalasse juurde lisada? See ei pidavat olema Eesti riigile jõukohane.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!