Gravitatsiooniteoreetikud kogunevad Tartusse, et mõelda Einsteinist edasi

25. aug. 2017 - Kommenteeri artiklit

28. augustist 1. septembrini toimub TÜ füüsika instituudis rahvusvaheline konverents „Gravitatsiooni geomeetrilised alused”, mis toob kokku üle 60 teoreetilise füüsiku ja matemaatiku enam kui 20 riigist.

Einsteini üldrelatiivsusteooria, mis kirjeldab gravitatsiooninähtuseid matemaatiliselt aegruumi kõveruse kaudu, on heas kooskõlas paljude astronoomiliste vaatlustega ning sai hiljuti hiilgava kinnituse gravitatsioonilainete avastamise näol. Ometi tõstatavad kosmoloogias seni lahenduseta tumeaine ja tumeenergia probleemid võimaluse, et üldrelatiivsusteooria on vaid piirjuht mingist üldisemast teooriast, mille vaatluslikud efektid avalduvad alles universumi käitumises ülisuurte mastaapide juures. „See ajendab teadlasi vaagima gravitatsiooni geomeetrilisi aluseid ja üldrelatiivsusteooria kooskõlalise laiendamise võimalusi. Nõnda on viimasel aastakümnel lisaks uutele vaatlusandmetele lisandunud palju huvitavaid arenguid ka gravitatsiooniteooria vallas,” selgitab teemapüstitust konverentsi üks korraldaja Laur Järv.

Konverentsile kutsutud esinejate hulgas on näiteks professorid Salvatore Capozziello (Napoli), Friedrich Hehl (Köln), Claus Lämmerzahl (Bremen) ja Sergei Odintsov (Barcelona). Kaugematest maadest on esindatud Brasiilia, Tšiili, Kanada, Jaapani, Lõuna-Korea ja Hiina.

Konverentsi korraldab TÜ füüsika instituudi teoreetilise füüsika labor ning see on osa „Tumeda universumi” teaduse tippkeskuse tegevusest, mida rahastab Euroopa regionaalarengu fond. Konverentsi korraldamist toetavad ka Tartu ülikool ja Tartu linnavalitsus.

Gravitatsiooni ja universumi uuringutel on Tartus pikk ajalugu. Rootsi-aegse Academia Gustavo-Carolina professor Sven Dimberg oli üks esimesi maailmas, kes ülikoolikursusel tutvustas Newtoni gravitatsiooniteooriat. Einsteini üldrelatiivsusteooriat käsitlevad uuringud algasid Tartus 1930 aastate lõpus hilisema akadeemiku Harald Kerese eestvõttel ja jätkusid pärast sõda. 1963. aastal toimus siin üleliiduline gravitatsiooni suvekool, kus lektoriteks olid rahvusvaheliselt tuntud teoreetikud Vladimir Fok, Aleksei Petrov, Dmitri Ivanenko jt. Järgmistel aastakümnetel oli Tartu töörühmal tihedaid sidemeid nii ida kui ka lääne suunas: osaleti konverentsidel ja seminaridel ning korraldati neid jõudumööda ka ise. Suuremaid rahvusvahelisi teoreetilise ja matemaatilise füüsika konverentse on Tartus varem peetud mitmeid, ent nüüd on esmakordselt fookus üheselt gravitatsioonil.

Populaarteaduslikul tasemel on kõigil huvilistel võimalik gravitatsiooniga seotud problemaatikast aimu saada Tartu vanas tähetornis avalikul loengul, mis algab teisipäeval, 29. augustil kell 18,15 ja mille peab Lancasteri ülikooli emeriitprofessor Robin Tucker (inglise keeles).
Lisainfo konverentsi kohta on leitav kodulehelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!