Lasteaednikud said taas kokku

24. aug. 2017 Evelin Sarapuu ja Eda-Mai Tammiste Eesti lasteaednike liidu juhatuse liikmed - Kommenteeri artiklit

13. ja 14. juulil said Lõuna-Eestis kokku Eesti lasteaednike liidu liikmed. Seekordne suveseminar kandis maagilist nime „Heade haldjate suvetsõõr” ning toimus Võrumaal Lasval, sealses uues lasteaias Pargihaldjas.

Lasteaednike liidu 26. suveseminar keskendus õpetajate toetamisele riikliku õppekava rakendamisel. Peateemad oli arengusoodsa kasvukeskkonna loomine, looduse kasutamine õpikeskkonnana ning kodupaiga folkloori ja kogukonna kaasamine lapsest lähtuva tegevuskultuuri edendamisel.

Seminaril osales 98 lasteaednike liidu liiget üle Eesti. Külastati Vastseliina lasteaeda ja piiskopilinnust. Võeti osa ajarännakust ning tutvuti kohaliku olustiku, eri ajastute kommete ja traditsioonidega, samuti paikkonna legendidega, mõistmaks paremini tänast päeva.

Tammetsõõri talus oli osalejatel võimalus kogeda iidsete pühapaikade väge ja jõudu. Osalejatele tutvustati häid eri meetodite kasutamise kogemusi lastele pärimuslugude tutvustamisel, et mõista hiiepaikade olulisust eesti kultuuritraditsioonis ning olla vahendajateks loodushoiu ja folkloori edasikandmisel.

Tavapäraselt toimusid suveseminaril koolitused. Seekord olid koolitajateks Kaidi Holm ja Aune Past.

Kaidi Holm kõneles osalejatele vabaühenduste kohast ühiskonnas, tutvustas vabaühenduste toimemehhanisme, liikmete ja juhatuse rolle ja tegevuse eesmärke. Juttu oli ka koostööst ja tagasisidest liikmeskonnaga. Aune Pasti koolitusel tutvuti tulemuslike kommunikatsiooni toimemehhanismidega ning kogeti praktilise tegevuse kaudu kommunikatsiooni mõju suhtlemise eri tasanditele.

Meeskonnatöö käigus selgusid Eesti lasteaednike liidu tegevuse arengukohad ning ühenduse juhatus sai liikmetelt sisendi organisatsiooni pikaaegse strateegilise tegevuskava koostamiseks. Osalejad tundsid end väärtustatuna, kuna olid kaasatud otsuste ja plaanide tegemisse.

Suveseminari käigus viisid Pargihaldja lasteaia töötajad ehk head haldjad läbi töötube, kus räägiti lugusid, tutvuti kohalike vaatamisväärsustega, meisterdati ingleid, helkureid jne.

Kõigile osalejatele jäi soe mälestus armsast väikesest haldjamaailmast, mis Lasva lasteaeda külaliste jaoks oli loodud, ning seminarilt sai igaüks kaasa nii õpetlikke kui ka meeldejäävaid kogemusi.

Suveseminar toimus hasartmängumaksu nõukogu toel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!