Mis toimub? Vastab Jaan Poska gümnaasiumi direktor Helmer Jõgi

31. aug. 2017 Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit

Helmer Jõgi

Katsetame algaval õppeaastal meie ja Eino Elleri muusikakooli ühist õppekava. Selle järgi vastutame üldhariduslike ainete eest meie ja muusika valikkursuste gamma – laul, solfedžo, pillimäng jms – jääb Elleri koolile. Me arvestame Elleris õpitut kui valikkursuste läbimist.

Esimeses meie õpilaste rühmas, mis hakkab ühtlasi Elleri muusikakoolis õppima, on 12 õpilast. Nad on mõlema kooli nimekirjas. Ellerisse said nad sisse tänu edukalt läbitud vastuvõtukatsetele, nagu nad Poskassegi tulid katsetega. Enamik neist soovib minna muusikaga süvitsi edasi. Samas tahavad nad õppida üldharidusaineid suuremas mahus, kui suudab pakkuda Elleri õppekava. Lõpuks saavad need 12 õpilast nii Poska kui ka Elleri kooli lõputunnistuse.

Juba mitu aastat oleme teinud koostööd ka Tartu laste kunstikooliga. Poska gümnaasium võttis algusest peale oma südameasjaks hoida Tartus gümnaasiumitasandil õpilaste jaoks ka kunstisuuna võimalust. Aga me ei hakanud ise pintsleid ja molberteid ostma, vaid tegime laste kunstikooliga koostöölepingu. Nende ruumid on enne lõunat valdavalt vabad ja seal on ka kvalifitseeritud õpetajad olemas. Need noored, kes on valinud süvendatud kunstiõppe, käivadki seal hommikupoolikuti kunsti õppimas ja oma praktilisi töid tegemas.

Oleme mõelnud koostööle ka lennuakadeemia ning mõne IKT-d õpetava kutsekooliga. Ise alustame küberkaitsega. Eelmine aasta oli selles valdkonnas testperioodiks.

Poskasse tuleb õpilasi Setust ja saarest ja igast ilmakaarest, tuues endaga kaasa väga erinevaid koolikultuure. Aga üks kultuur – hindefetišism – paistab Eesti koolidele üsna ühine olevat. Osa õpilasi tahab kogu hingest, et neil oleksid kõik neljad-viied. Olen ikka ütelnud, et isegi kolmedele õppida pole häbiasi, kui sa ühte-kahte asja, mis sulle huvi pakub, õpid süvendatult ja oskad seda tõeliselt hästi. Valikkursuste süsteem annab õpilastele päris hea võimaluse need üks-kaks ainet üles leida.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!