Õpetajate Leht 1. septembril

30. aug. 2017 - Kommenteeri artiklit

Tartu koolijuhid vihtusid hip-hop’i

Tartu koolijuhid ja õpetajad harjutasid puhkuseajast tänavatantsu ja astusid kooliaasta eel linnarahva ette hip-hop-kavaga.

Hiidkoolimajad õgivad valla raha

Ülerahvastatud linnakoolid on sunnitud avama õhtupoolse vahetuse, paljudel maalastel on aga koolimajas kõvasti rohkem pinda kui keskmisel Eesti inimesel kodus. Betoon haukab valdade rahakotist tubli tüki ja sunnib otsima lahendusi, mida koolimajaga teha.

Kuuekümnes aasta klassi ees

Üldhariduskoolide õpetajaist 11% on pensioniealised ning lähiaastail jõuab pensioniikka märkimisväärne hulk õpetajaid. Eesti vanim õpetaja on äsja 85. sünnipäeva tähistanud Gladys-Friederike Kuum, kes õpetab keemiat ja bioloogiat Maardu gümnaasiumi õhtuses osakonnas. Kuuekümnendat tööaastat alustava Kuuma kuldreegel on: õpetaja peab leidma alati õige tee, et olukorda ilma konfliktita lahendada.

Kõik töötas, kõik puudutas – praktiliselt ja meditatiivselt

„Inimene, kelles elulis-praktiline pool nii harmooniliselt meditatiiv-religioossega käsikäes käib, on äärmiselt inspireeriv!” – nii kirjutab Külli Volmer, kes on õpetaja Johannese koolis Rosmal.

Ole ettevõtlik ja hakka õpetajaks!

„Miks õppida õpetajaks?” küsib Randvere kooli õpetaja Alari Allika. „Õpetaja on ju see, kes peab päevad läbi tunde ette valmistama ja lastega kraaklema.” Tema sõnul ei vasta praegune õpetaja töötasu õpetajakutse tarvis nõutavale haridustasemele, kuid lähtuvalt sellest tuleb õpetajal olla ise nutikas ja leida võimalusi, kuidas teenida lisa. „Õpetajana töötades on palju võimalusi teha kõrvalt lisatööd ning olla ettevõtlik,” nendib noor õpetaja.

Velmama

Ka uuel kooliaastal ilmub Õpetajate Lehes üle nädala „Sõnal sabast”, veerg, mis keskendub oluliste uudis- ja velmamist väärivate unarsõnade tutvustamisele. Just nii Priit Põhjala ütlebki – „Velmama”. Viimasel ajal on seda sõna rohkem kasutama hakatud, paljud aga ei tea, mida see õigupoolest tähendab.

Kuidas saada olümpiaadivõitjaks?

Eesti informaatikaolümpiaadi juht Targo Tennisberg toonitab, et mitte au ja kuulsus pole olümpiaadide puhul peamine, vaid see, et saab millessegi põhjalikult süveneda, et õpitakse probleeme lahendama ning leitakse ka väljastpoolt oma kooli häid sõpru. Ühtlasi tuletab ta õpetajatele ja õpilastele meelde, et 20. septembrini saab registreerida TÜ teaduskooli kursustele, sealhulgas programmeerimise kursustele.

Eesti hariduse viis tugevust

21. augustil toimus HTM-is pressikonverents, kus minister Mailis Reps tõi välja Eesti hariduse viis kõige tugevamat külge, milleks on: õpilaste head oskused nii põhikooli, gümnaasiumi kui ka ülikooli lõpul; õpetajate palk on kasvanud viimase viie aastaga 50 protsenti; ligi 90 protsenti lastest ja noortest osaleb huvitegevuses, erinevalt näiteks Lõuna Koreast, kus õpilaste kogu ärkvelolek kulub ainult õppimisele; Eesti ülikoolides õpib palju noori IT- ja tehnikaalasid; välistudengite arv on kasvanud Eestis viimase viie aastaga neli korda.

Päevakoolist täiskasvanute gümnaasiumisse

Aastatega on kasvanud nende noorte arv, kes olude sunnil jätkavad oma haridusteed täiskasvanute gümnaasiumis. Tallinna Vanalinna täiskasvanute gümnaasiumi direktor Robert Ossipov selgitab, miks on selline suundumus tekkinud.

Parksepa lasteaia lapsed saavad oma aias näpud mulda pista

Need ajad, mil laps sai kooli või lasteaia viljapuu- ja köögiviljaaias näpud mulda pista, eluks tarvilikke oskusi omandada ja omakasvatatud viljade söömisest rõõmu tunda, ei ole jäädavalt möödas. Parksepa lasteaias Võrumaal on aed endiselt alles.

Koolijuhtide rattaretkel osalejad sõitsid suvel läbi 17 kooli

Kaheksandat suve järjest tuuritas grupp koolijuhte augustis enne kooliaasta algust ratastega kolm päeva mööda Eestimaad, sedakorda külastati Tartumaa koole. Retke üks algataja ja eestvedaja on Elva gümnaasiumi direktor Tarmo Post.

Head uut õppeaastat!

Kui õpilastele toob uus kooliaasta kaasa viis koolivaheaega, siis üht-teist olulist on tulekul ka haridustöötajaile. Mis ootab õpetajaid ees uuel õppeaastal, selgitab haridus- ja teadusminister Mailis Reps.

Õpetajate Lehe vahel on KOOLIBRI UUDISED.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!