Väsimatu Urve Läänemets

25. aug. 2017 Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit

Urve Läänemets.
Foto: Toomas Huik / Postimees / Scanpix

24. juulil tähistas 70. sünnipäeva Urve Läänemets, haridusministri nõunik, teenekas haridustegelane ja viljakas publitsist. Täna võime öelda, et Urve Läänemets on meie kõige tugevam professionaal nii õppekavateoorias kui ka õppevara puudutavates küsimustes.

 

Maie Tuulik, sõber ja kolleeg:

Minu esimene kokkupuude juubilariga oli veerandsada aastat tagasi. Käsil oli Eesti koolile uue õppekava väljatöötamine. Seda tegid kaks rivaalitsevat töörühma – üks Tallinna pedagoogilises instituudis (TPedI) Viive Ruusi juhtimisel ja teine Eesti hariduse arenduskeskuses (EHA) Urve Läänemetsa ja Inge Undi juhtimisel. Oma ametikoha tõttu pidin olema lojaalne TPedI-s väljatöötatud variandile, kuigi EHA variant tundus mulle palju selgem ja töökindlam. Raha eraldati vaid TPedI töörühmale.

Täna võime öelda, et Urve Läänemets on meie kõige tugevam professionaal nii õppekavateoorias kui ka õppevara puudutavas. Usun, et tema teadmised ja tarkus, mis on talletunud „Õppevarasse” (2000), „Hariduse sisusse ja õppekavade arengusse Eestis” (1995) ning arvukatesse teadusartiklitesse, leiab jätkuvalt tänulikke järgijaid.

Me oleme Urvega kolleegid, ehkki pole kunagi töötanud ühes ja samas kollektiivis. Meil on sarnane maailmavaade ning meid ühendab armastus Peeter Põllu ja tema üles ehitatud Eesti kooli vastu. Urve ei ole unustanud ka oma otseseid õpetajaid. Senini mäletan, millise austuse ja lugupidamisega viis ta kümmekond aastat tagasi läbi Reet Selja mälestamis­õhtu haridusministeeriumis.

Urve Läänemets on ehtne ja ehe Saaremaa juurtega kange eesti naine. Ta on truu oma perele ja oma tööle. Ta ei lase ennast heidutada, et haridusevanker loperdab ühest teeäärest teise. Ta on väsimatu. Tema missioon on võitlus meie kooli püsimise ja meie laste hea hariduse eest.

 

Heiki Haljasorg, doktorant ja Tallinna toomkooli õppejuht:

Urve Läänemets on üks targemaid naisi Eestis ning meie juhtiv õppekavateoreetik.

Kõik seitse antiikset ja keskaegset voorust on temas väga hästi nähtavad. Ta on aus, põhjalik, konkreetne ja kiire. Ta on nõudlik, aga sõbralik.

Ta on väga hea doktoritöö juhendaja. Ta on suurepärane inimene ja köitev vestluskaaslane. Ta on särav, sügava vaimsusega, tark ja intelligentne daam kõige paremas mõttes, kellel on väga hea inglise ja saksa keele oskus.

Ta mõtleb ja räägib Eesti haridusprobleemidest sügava asjatundlikkuse, läbinägelikkuse ja aususega, aga pakub ka häid lahendusi. Neid ei võta ta kusagilt pimesi, vaid sünteesib õhtumaa ja hommikumaa kogemust Eesti omaga. Ta teab, et Eestis ei juurdu asjad, mis ei arvesta Eesti kultuuri- ja haridustraditsiooniga. Ta ei vastanda uuendust ja traditsiooni, vaid soovib leida kuldset ehk mõistlikku keskteed.

Ta on kirjutanud palju teadusartikleid, populaarteaduslikke artikleid ning esindanud Eestit väliskonverentsidel. Tal on väga suur roll nii Hilda Taba kui ka Peeter Põllu pärandi tutvustamisel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!