AHHAA õppeprogrammid alustavad taas

22. sept. 2017 - Kommenteeri artiklit

Igal aastal korraldab AHHAA keskus oma õpeprogramme tutvustavaid infopäevi, kuhu kutsutakse osalema eri ainesektsioonide õpetajaid. Foto: Mathis Bogens

 

Alanud on uus õppeaasta ning uuesti alustab ka uurimuslik AHHAA-õpe – juhendatud sisukas koolipäev AHHAA teaduskeskuses, mille käigus kasutatakse maksimaalselt kõiki keskuse võimalusi. Iga 3.–12. klassi õppepäev keskendub ühele teemale ja koosneb lisaks sissejuhatusele, kokkuvõttele ja pooletunnisele puhkepausile kolmest tegevusest järgnevast valikust:

  • uurimisülesanded saalides,
  • teadusteater,
  • planetaarium,
  • töötoad,
  • Tartu ülikooli meditsiinikollektsioonid.

5-aastastele ja vanematele lasteaialastele ning 1.–2. klassi lastele pakume kahetunniseid õppepäevi.

Kuigi õppepäeva jooksul on mitmeid peamiselt istudes toimuvaid tegevusi, otsime võimalusi ka sellisteks, mille käigus õppijad saaks liikuda. Kristjan Pordi ühe minuti loengust selgub, et istumine on oluline terviserisk (Kristjan Pordi ühe minuti loengust Novaatoris). Üks võimalus võimaldada oma tunnis või töötoas liikuda on lasta õpilastel endal vajalikud katsevahendid tuua. Ühtlasi anname sellega osa vastutust õppija enese kätte, eriti kui paneme välja rohkem katsevahendeid kui tööks vaja või kui lahenduse leidmise võimalusi antud katsevahendite abil on rohkem kui üks.

Õppepäevadel paneme lisaks õppeainete lõimimisele ning reaal- ja loodusteadustele rõhku ka nn pehmete oskuste arendamisele, nagu meeskonnatöö, enesejuhtimine ja tulemuste esitlemine. Lähtume, et elulised nähtused on arusaadavad igas vanuses õppijale.

2017. aasta sügisel üllatab AHHAA geomeetriateemalise õppepäevaga, millest saavad nüüd lisaks 1.–2. klassi lastele osa võtta ka 3.–5. klassi õpilased. Õppepäeval uuritakse magnetite abil matemaatika ruumilist poolt, otsitakse teaduskeskuse näitusesaalides geomeetrilisi kujundeid ning arendatakse (3.–5. klassiga) inseneeriaoskusi rühmatööna sildu ehitades.

Samuti ootame jätkuvalt osalejaid eelmisel õppeaastal käiku lastud ja soojalt vastu võetud 6.–9. klassi matemaatika õppepäevadele „Mänguline matemaatika” ja „Paeluv matemaatika”, 1.–2. klassi mõõtmise õppepäevale ning teistele õppepäevadele.

Tulles vastu koolide soovile, on õppepäevad nüüd lühemad, et ka kaugemalt tulijad osaleda saaksid. Vene õppekeelega koolidele ja lasteaedadele pakume programme vene keeles ja keelekümblusega.

Lisainfo www.ahhaa.ee/ahhaa-ope.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!