Black box’ist valgesse saali

29. sept. 2017 Kristel Sibul Tartu kunstimuuseumi pedagoog - Kommenteeri artiklit

Tänapäeval räägitakse palju interdistsiplinaarsusest eri valdkondade vahel ning uutest nähtustest ja võimalustest, mis sellisest koostööst sündida võivad.

29. septembril avatakse rahvusvaheline näitus „Muuseumi koreograafia”, millega Tartu kunstimuuseum on esmakordselt Eestis toonud kokku tantsu ja muuseumi. Kuigi maailmas, eelkõige Euroopas ja USA-s, on taolist sümbioosi juba aastaid praktiseeritud, on see Eestis jäänud pigem mõne tantsukunstniku üksikürituseks. See, kas black box’ist väljuv tants hakkab lammutama traditsioonilist valget muuseumiruumi või hakkab hoopiski staatiline muuseum piirama tantsus peituvat dünaamilisust ja kehalisust, selgub näitusel. Igatahes ei ole selle näituse fookuses mitte kunstnike ja koreograafide loodud teosed, vaid näitusepublik, kes eri viisil kaasatakse teoste loomisesse.

Näitusele tulla on põhjust igas vanuses kooliõpilastel. Kõigile leidub tegevust. Lasteaialapsed saavad avastada mitmel eri viisil ruumis liikumist, jäädvustades seda samal ajal ühises kunstitöös. Põnev ja kõiki meeli haarav kunst hakkab sündima ka põhikooli noorema astme õpilaste muuseumitunni käigus. Põhikooli lõpu ja gümnaasiumiõpilased osalevad muuseumitunnis, kus nad ise oma kohaloluga täidavad eksponeeritud teoste rolli ja arutlevad, millist uutmoodi kogemust võib pakkuda üks nüüdisaegne interdistsiplinaarse näitus.

Sügisene koolivaheaeg pakub põnevaid töötubasid nii lasteaiaealistele, koolilastele, täiskasvanutele kui ka seenioritele. Töötubades osalejad saavad kehastuda ühel ajal nii tantsijateks kui ka kunstnikeks ning luua ühiselt kollektiivne teos. Töötubasid viivad läbi Suurbritannia tantsukunstnikud Xenoula Eleftheriades ja Abby Page.

Muuseumi kõigi näituste, haridusprogrammide ja töötubade kohta loe infot muuseumi kodulehelt www.tartmus.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!