Eesti lastekirjanduse keskus soovitab: Uute teadmiste jahile

8. sept. 2017 Eesti lastekirjanduse keskus - 1 Kommentaar

Wojciech Grajkowski Mesilased”

Illustreerinud Piotr Socha, tõlkinud Marius Peterson. Kõva köide, 72 lk. Kirjastus Varrak, 2017

Poola kunstniku Piotr Socha vaimustavate illustratsioonidega raamat kutsub lapsi mesilaste imelisse maailma. Need 100 miljonit aastat tagasigi maakeral elutsenud putukad on ühed vanimad elusolendid. Miks on just mesilased nii kaua vastu pidanud, kui näiteks dinosaurustega enam kohtuda ei õnnestu? Lugejad saavad tuttavaks nende müstiliste putukate elukorralduse ja kommetega, õpivad põnevat mesilaste pidamise ja mesiniku elukutse kohta. Tekstiline info saab visualiseeritud raamatus ohtralt leiduvatel piltidel.

 

Olga Volkova Mina olen rebane”

Illustreerinud Oksana Mosalova, tõlkinud Ilona Martson. Kõva köide, 32 lk. Kirjastus Pegasus, 2017

Vene päritolu loodusraamatute sari „Laste loomalood” on valminud koostöös Moskva loomaaiaga ning tutvustab omapärases, köitvalt humoorikas laadis loomi. Erinevalt tavalistest teadusraamatutest, milles teadlased loomi kirjeldavad, on selles raamatusarjas jutustajad loomad ise. Iga raamatu lõpus on kohalike oludega kooskõlla viidud nimekiri raamatutest-filmidest, millest kõnealuse looma kohta lisateavet saab. Sarja esimeses raamatus saavad lapsed lähemalt tuttavaks rebasega, staarloomaga, kelle arvates temast ilusamat, targemat ja täiuslikumat pole terves ilmas. Samas sarjas on ilmunud veel Maia Kutšerskaja „Mina olen siil”, õige pea peaks lasteni jõudma „Mina olen pingviin”.

 

Linda Liukas Tere, Ruby! Teekond arvuti südamesse”

Illustreerinud Linda Liukas, tõlkinud Hels Hinrikson. Kõva köide, 96 lk. Kirjastus Hea Lugu, 2017

Soome programmeerija, illustraatori ja jutuvestja Linda Liukase Ruby-sarja eesmärk on tuua lapsi, eriti tüdrukuid programmeerimise ja arvutite maailmale lähemale. Autor ei pea silmas ainult arvutiga mängimist ja videote vaatamist, vaid soovib tõsta laste teadlikkust sellest, kuidas arvutid ja programmid töötavad, mis on programmeerimine ning kuidas seda teha. Raamatu peategelane Ruby on uudishimulik ja elava fantaasiaga tüdruk. Tema kaudu satuvad lapsed arvuti sisemusse ning õpivad tundma arvuti osi ja tööpõhimõtet. Sarjast, mis on kättesaadav juba enam kui kahekümnes keeles, on meil varem ilmunud „Tere, Ruby! Programmeerimisseiklused” (2016).

 

Renate Cesuniene, Laurynas Cesunas Katseklaasi seiklused”

Illustreerinud Saule Liepa. Kõva köide, 56 lk. Kirjastus SA Teaduskeskus AHHAA, 2016

Leedu autorite teadusraamat keskendub keemiale. Kõigepealt tutvustatakse labori varustust, õpetatakse katseid ohutult läbi viima, seejärel aga liigutakse juba lihtsate, kodustes tingimustes läbi viidavate katsete juurde. Raamatus on ära toodud nii katseteks vajalikud vahendid, tegemise juhend kui ka selgitus. Kõik see on rüütatud mõnusasse muinasjutuvormi, mis keerukaks peetud keemiamaailma lastele lähedaseks muudab.

 

Rebecca Rumens-Syratt Muusikast lastele”

Tõlkinud Kalle Klein. Kõva köide, 128 lk. Kirjastus Varrak, 2017

Põnev, lastele jõukohase keelekasutusega muusikat tutvustav raamat jaguneb viieks üksteist täiendavaks peatükiks. Neist esimeses antakse ülevaade noodilugemisest, muusika keelest. Seejärel tutvustatakse muusikainstrumente rühmade kaupa, muusikakollektiive, õpetatakse usinamatele lugejatele selgeks mõned muusikapalad ning tehakse tutvust muusikaliikidega. Raamatu lõpus olev sõnastik aitab kiiresti mõisteid selgitada, registri abil aga saab vajaliku koha raamatust ilma suurema vaevata üles leida.

 

Andrew Schloss
Imeline (enamjaolt) söödav teadus. Lõbusad köögi­eksperimendid kogu perele”

Kujundanud Allison Stern, tõlkinud Marie Kuri. Pehme köide, 160 lk. Kirjastus Tänapäev, 2016

Raamatu autor on teadushuviline kokk, kes selgitab lugejatele paljude põnevate retseptide abil toidutehnoloogia olemust. Iga retsepti lõpust võib leida selgituse toidu valmistamisel tekkivate keemiliste protsesside kohta. Toidud on jagatud kuude gruppi: võdisevad-siplevad road, magusad kristallid, pagarlikud imetükid, juurikad-puurikad masuurikad, munasjutuline munamäng ja kihkvel-kahkvel keelekaste. Retsepte lugedes ja toite valmistades saavad lastele justkui märkamatult tuttavaks sellised mõisted ja protsessid nagu valkude hüübimine või aluste-hapete reaktsioonid.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Eesti lastekirjanduse keskus soovitab: Uute teadmiste jahile”

  1. […] elukorralduse ja kommetega, õpivad põnevat mesilaste pidamise ja mesiniku elukutse kohta (c). Tutvu raamatu sisuga või loe lähemalt: siit või […]

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!