Filmimuuseum avab uksed maagilisse filmimaailma

29. sept. 2017 Kristi Paatsi Eesti ajaloomuuseumi pedagoog - Kommenteeri artiklit

Vaade Filmimuuseumile Maarjamäe lossipargis. Foto: Vahur Lõhmus

 

4. oktoobril avab Maarjamäe uuenenud ajalookompleksis uksed filmimuuseum.

 

Püsinäitus „Duubel ÜKS”

Filmimuuseumi esimene püsinäitus „Duubel ÜKS” võtab filmitegemise protsessi pulkadeks lahti ja jagab kõigile filmi tegemise saladusi.

Näitusel liigutakse läbi filmitegemise etappide justkui kaamerataguses maailmas – aimu saab stsenaariumi, võttepaiga, montaaži, valguse ja heli rollist ning kuuleb paljude filmitegijate lugusid. Filmimuusika rong pakub äratundmist ja avastamist filmimuusika vallas, esilinastusele juhatav punane vaip ja välklampide sähvatused annavad aimu filmimaailmaga kaasnevast glamuurist.

Maagiline illusioonide ruum rabab üleelusuuruste masinatega – kaadervärgiga, mille kõik osad rassivad ühise eesmärgi nimel, et seisvast pildist saaks liikuv pilt. Filmi sünniajast, 19. sajandist inspireeritud masinad kutsuvad uurima ja ise järele proovima, kuidas pilt liikuma saadi.

Näitusel saab end ka filmitegijana proovile panna – nn green screen stuudios saab igaüks salvestada lühivideo ja tunda end osalisena mõnes filmistseenis. Näiteks kihutada motosportlasena mängufilmis „Vallatud kurvid”.

Haridusprogrammid uues muuseumis

Uus muuseum pakub põnevaid ja mängulisi haridusprogramme nii väikestele kui ka suurtele. Lasteaiast kuni gümnaasiumini pakume vastavalt vanusele kohandatavat programmi „Filmi sisse minek”, kus minnaksegi päriselt kaadri taha. Iga osaleja saab proovida näitleja, stsenaristi või filmikunstniku ametit ning põneva tegevuse ja ülesannete kaudu osaleda filmi sünnis.

Lasteaiale ja algkoolile pakub filmimuuseum omanäolist haridusprogrammi, mis ühendab filmi ja looduse. Programmi lõpuks valmib ka väike film koostöös Nukufilmi lastestuudioga.

Põhikooliõpilasi kutsume ajalugu ja filmi ühendavasse tundi „Tõde või meelelahutus. Ajalugu filmis”, mille käigus vaadatakse ja analüüsitakse ajaloofilme ning proovitakse neist leida tõde ja meelelahutust.

Alates novembrist ootame gümnasiste haridusprogrammi „Esinemise A ja O”, kus filmi ja filmikunsti kaudu saab õppida parimatelt ning omandada avaliku esinemise oskusi ja nippe.

Veel filmimuuseumis

Filmimuuseumis saab korraldada ka sünnipäevi ja muid üritusi, hoones on 210-kohaline kino- ja konverentsisaal, kohvik ja väike suveniirikauplus.

Vaata lisaks filmimuuseum.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!