Ilmuvad raamatud Eesti keelepoliitikast, kollektiivse identiteedi teooriast ja keeleõppest

13. sept. 2017 - Kommenteeri artiklit

Reedel, 15. septembril esitleb Tartu ülikooli eesti keele ökoloogia uurimisrühm ja rakenduslingvistika osakond uusi raamatuid Eesti keelepoliitikast, kollektiivse identiteedi teooriast ja keeleõppest.

Kirjastuselt Springer ilmuv „Language Policy beyond the State” seab küsimuse alla riigi keskse rolli keelepoliitikas ja kutsub lugejaid ümber hindama Eesti riigi ees seisvaid keelepoliitilisi väljakutseid. Vanemteadur Kadri Koreinik, kollektiivse monograafia üks toimetajaist, märkis, et üleilmastumine ja geopoliitika mõjutavad keelepoliitikat riigist sõltumatult, samuti ajavad oma, mõnikord vastuolulist keelepoliitikat perekonnad, ettevõtted ja teised organisatsioonid. „Eesti on suurepärane näide, kuidas riigivõimu kõrval tehakse keelepoliitikat ka rohujuure tasandil ja üle riigi pea,” rääkis Koreinik.

Signs of Identity. The Anatomy of Belonging” kirjastuselt Routledge esitab uudse teooria, mille kohaselt ei ole identiteedid inimese võõrandamatu osa, vaid eksisteerivad ühiskonnas valmis kujul olevate märkidena. Monograafia autor professor Martin Ehala selgitas, et inimesed omandavad identiteete sotsialiseerumise käigus, mille tulemusena nad oma käitumisega hakkavad väljendama ühe või teise identiteedimärgi sisu. „Identiteedi märgiteooria võimaldab senisest paremini seletada, kuidas rahvused, subkultuurid ja muud identiteedirühmad tekivad ja hääbuvad,” rääkis Ehala.

Tutvustatakse ka vastvalminud trükisooje eriotstarbelisi riigikeele õpikuid tasemele A1, A2 ja B1, mille on koostanud rakenduslingvistika õppejõudude töörühm.

Eesti keele ökoloogia uurimisrühm keskendub eesti keele seisundi uuringutele TÜ institutsionaalse uurimisteema „Eesti keele kestlikkus avatud maailmas” raames. Rakenduslingvistika osakond loodi TÜ eesti keele ja üldkeeleteaduse instituudis 1. septembril ja see ühendab endas eesti keele õppe rahvusprofessuuri emakeele ja teise keele didaktikaga, eesti keele võõrkeelena osakonda ning keeleökoloogia töörühma. Raamatuesitlus on ühtlasi rakenduslingvistika osakonna avaüritus.

Esitlus ja osakonna avamine toimub reedel, 15. septembril kell 16 TÜ eesti ja üldkeeleteaduse instituudi raamatukogus, Jakobi 2 ruumis 423.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!