„Impeerium” – EMTA lavakunstikooli 28. lennu esimene avalik lavastus

29. sept. 2017 Von Krahli teater - Kommenteeri artiklit

Laval näeb kõiki EMTA lavakunstikooli 28. lennu tudengeid. Foto: Herkko Labi

 

Lavastaja Mart Kolditsa käe all õppinud lavaka 28. lend on jõudnud esimese avaliku lavastuseni. See on hetk, mil noored näitlejad astuvad esimest korda teatris publiku ette ja algab nende teekond vaataja südamesse. „Impeerium” erineb eelnevate lendude esimestest lavastustest selle poolest, et proovib selle hetke lavale panna ja küsida, mida see noore näitlejaga teeb. Lühidalt ja lihtsalt on „Impeerium” lavastus olukorrast, milles noored näitlejad inimestena parajasti on. Mida tähendab astuda esimest korda pealtvaatajate ette? Mis nüüd algab ja mis lõpeb?

Inimest inspireerib alati see maagiline hetk, kui miski näib olevat lõppenud ja kohe algab midagi uut. Moment, kus endised reeglid enam ei kehti ja uued pole veel kehtestatud. Hetk, mil kõik on veel võimalik. Hetk enne algust, milles sisaldub kõige järgneva potentsiaal. Nagu dirigentide omailmas tuntud auftakt ehk eeltakt enne esimest heli. See dirigendi tõstetud käe kehtestatud vaikuse üürike hetk, milles on kogu järgnev sümfoonia.

Nii on „Impeerium” peegeldus oma tööd ja eluteed alles alustavate noorte siseilmast. Lavastaja Mart Koldits on öelnud, et tema soov oli anda igale näitlejale võimalus end laval avada. „Lavastuse aluseks on prooviperioodi alguses kirjutatud udused visioonid sellest, millist teatrit tudengid ise teha tahaksid. Andsin neile esimeses lavastuses võimaluse proovida või vähemalt liikuda selle poole, mida teater nende jaoks tähendab. See on muidugi peaaegu võimatu ülesanne. Aga mulle tundub, et kunstis ja teatris võimatud ülesanded toimivad, sest nende poole liikudes võib tekkida hetki, kus soovitu tõesti juhtub.”

Impeerium” etendub Von Krahli teatris veebruaris. Lavastus sobib vaatamiseks gümnaasiumiklassidele.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!