Koolijuhid arutasid korruptsiooni ennetusega seotud murekohti

11. sept. 2017 HTM - Kommenteeri artiklit

Haridus- ja teadusministeeriumis on valminud ministeeriumi hallatavate õppeasutuste ja allasutuste juhtidele juhendmaterjal korruptsiooni ennetamise kohta. Juhist tutvustati juhtidele sel nädalal Tartu Tamme gümnaasiumis toimunud infopäeval.

Juhis on suunatud eelkõige ministeeriumi allasutustele, kuid see on kasulik õppematerjal kõikide koolide juhtidele ja pidajatele. Juhendmaterjali peamine eesmärk on selgitada põhialuseid, kuidas asutuse juhtimisel korruptsiooniriske ennetada, samuti anda soovitusi, kuidas käituda, kui tekib huvide konflikt. Selle toel saab vajadusel ka õppeasutuse sisekorraeeskirja täiendada.

Juhendmaterjalis on antud käitumisjuhised võimaliku huvide konflikti vältimiseks ning rõhutatud konfliktide ilmnemisel teavitamise vajadust.
Juhise koostamisel lähtuti Tartu ülikooli sotsiaalteaduslike rakendusuuringute keskuse poolt ning justiitsministeeriumi tellimusel läbi viidud uuringust haridusvaldkonna korruptsiooniriskide ja pettuste kohta. Uuringus on toodud välja, et kokkupuude korruptsiooni ja ebaeetilise käitumisega on hariduses vähene, kuid järeldustes juhiti siiski tähelepanu sellele, et korruptiivsed ja ebaeetilised olukorrad haridusvaldkonnas ei pruugi olla põhjustatud üksikisikute omavolilisest tegevusest, vaid viitavad näiteks puudustele haridusasutuste sisekorraeeskirjades või menetlustoimingutes. Välja toodi ka õppeasutuste juhtide vähest teadlikkust korruptsiooniriskide ennetamisel.
Uuringuga saab tutvuda siin. Tutvustatud juhendmaterjali abil saavad nüüd juhid õppeasutuse tööd reguleerivatesse dokumentidesse viia sisse vajalikud täpsustused.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!